sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: huizenprijzen lager in juni, daling in alle provincies
Nieuws

Marktontwikkelingen: huizenprijzen lager in juni, daling in alle provincies

Maandelijks brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek verslag uit van de woningmarkt. Dit keer staan de woningmarktcijfers van de maand juni in de schijnwerpers. Benieuwd naar de marktontwikkelingen van dit moment? Lees dan snel verder.

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

donderdag 27 juli 2023

marktontwikkelingen huizenprijzen juni

  Prijzen bestaande koopwoningen lager dan vorig jaar

  We kunnen de huizenprijzen op twee manieren vergelijken. Vaak leggen we de huidige cijfers naast de cijfers van precies een jaar geleden. Doen we dat, dan spreken we van een prijsdaling van 5,5%. Vergelijken we de prijzen met mei 2023 dan zien we een lichte stijging. Bestaande koopwoningen zijn in een maand gestegen met 0,2%. Een hele lichte stijging, de eerste stijging gemeten na vier maanden.

  Daling huizenprijzen in alle provincies

  Voor het eerst in negen jaar waren de huizenprijzen in alle Nederlandse provincies lager dan een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren in het tweede kwartaal van dit jaar 5,2% goedkoper dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Utrecht was de prijsdaling het grootst. Woningen kostten hier 8,7% minder. In Zeeland was de prijsdaling het kleinst. 

  Aantal woningtransacties stijgt

  Er wisselden 5,9% meer mensen van huis in juni 2023. Het Kadaster telde deze maand 16.585 woningtransacties. Dit percentage is in vergelijking met juni vorig jaar. Als we kijken naar de woningtransacties per provincie op kwartaalbasis zien we dat het aantal transacties iets daalde. In het tweede kwartaal van 2023 wisselden 44.500 huizen van eigenaar. Dat is ruim 6% minder dan in datzelfde kwartaal vorig jaar.

  Nu een woning kopen?

  Een huis kopen is heel persoonlijk. Van woonwensen tot type woning tot hypotheek. De prijsdalingen ten opzichte van vorig jaar geven groen licht, wat ook zichtbaar is in de stijging van het aantal transacties. Of een woning kopen ook in jouw financiële situatie en met jouw woonwensen interessant is? Ontdek het bij een deskundig hypotheekadviseur aan tafel.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Blog Tips voor het bezichtigen van een huis Blog Wel of geen aankoopmakelaar?
  Meer actueel