sluiten
Home Actueel
Wel of geen aankoopmakelaar?
Blog

Wel of geen aankoopmakelaar?

Toekomstige huizenbezitters stellen mij vaak deze vraag. Ze vragen zich af of ze er verstandig aan doen een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar kost immers geld. Ik werkte laatst aan het dossier van een jong stel. Hen adviseerde ik, gezien hun voorgeschiedenis, een aankoopmakelaar. Het was namelijk de eerste keer dat zij in contact kwamen met de huizenmarkt. Vooral voor starters geeft het een veilig gevoel dat er iemand meekijkt.

Laatst gewijzigd

donderdag 9 mei 2019

Een aankoopmakelaar

We zien een makelaar vaak als iemand die huizen verkoopt. Dit heet een verkoopmakelaar. Maar er zijn ook makelaars die juist in het belang van kopers handelen. Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Van het vinden van een geschikte woning tot het onderhandelen over de vraagprijs. Tenzij je zelf verstand hebt van de huizenmarkt, kan een aankoopmakelaar een waardevolle bijdrage leveren. Een aankoopmakelaar kanje begeleiden in het gehele proces, maar je ook bijstaan in slechts gedeeltes van het aankooptraject. Dat is aan jou. Belangrijke zaken waar een makelaar je bij kan helpen, zijn:

  1. Helpen bij de zoektocht. Dit is vooral in de huidige woningmarkt handig. Makelaars hebben inzicht in wat er op de markt komt en wat er bij je past. Op deze manier kun je snel handelen.

  1. Hij of zij onderzoekt de woning. Een aankoopmakelaar bepaalt de woningwaarde en zorgt ervoor dat jij een goed en realistisch bod kunt uitbrengen. Ook kijkt de makelaar naar de gegevens in het Kadaster, naar juridische zaken en het onderhoud van de woning. Zo voldoe je aan de onderzoeksplicht en zie je niets over het hoofd.

  1. Je wordt geholpen bij de onderhandeling. Koop je een huis, dan krijg je gegarandeerd te maken met een onderhandeling. Je wilt tenslotte een zo laag mogelijke prijs betalen voor de woning die je op het oog hebt. Kopers handelen echter vaak uit emotie. Een aankoopmakelaar blijft altijd zakelijk.

  1. Bij de afsluiting van het traject kijkt de makelaar met je mee. Of het nu gaat om de koopovereenkomst of de begeleiding bij de notaris - je kunt de specialist om advies vragen.

Vind een geschikte aankoopmakelaar via Hypotheek Visie

De Hypotheek Visie vestigingen hebben goede samenwerkingen met makelaarskantoren in de omgeving. Zo kunnen zij jou altijd een deskundige aankoopmakelaar aanraden, die verstand heeft van de huizenmarkt in de regio. Zoek een vestiging bij jou in de buurt.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren