Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
De meeste huizenverkopers hebben wel een verkoopmakelaar die voor ze aan de slag gaat. Maar ook voor mensen die juist een huis gaan kopen kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. We leggen je hieronder uit waarom.
Laatst gewijzigd
maandag 4 maart 2024
Een makelaar vertegenwoordigt jou in de aankoop van je nieuwe woning. Hij of zij begeleidt jou in het gehele aankoopproces. Zo kijkt een aankoopmakelaar of de woning aansluit bij jouw wensen, maar ook of de waarde van de woning aansluit bij het bod dat je uitbrengt. Vaak kan een aankoopmakelaar ook helpen met de onderhandeling en bij de laatste bezichtiging vóór het passeren. Zo weet je zeker dat de woning in goede staat aan jou overgedragen wordt.
Makelaars hebben inzicht in wat er op de markt vrijkomt en wat er bij je past. Op deze manier kun je snel handelen als je een huis ziet dat je aanspreekt.
Een aankoopmakelaar bepaalt de woningwaarde en zorgt ervoor dat jij een goed en realistisch bod kunt uitbrengen. Ook kijkt de makelaar naar de gegevens in het Kadaster, naar juridische zaken en het onderhoud van de woning. Zo voldoe je aan de onderzoeksplicht en zie je niets over het hoofd.
Koop je een huis, dan krijg je vaak te maken met een onderhandeling. Je wilt tenslotte een zo laag mogelijke prijs betalen voor de woning die je op het oog hebt. Kopers handelen echter vaak uit emotie. Een aankoopmakelaar blijft altijd zakelijk.
Of het nu gaat om de koopovereenkomst of de begeleiding bij de notaris - je kunt de specialist om advies vragen. Vanaf het moment van de éérste bezichtiging tot en met het moment van passeren zijn er vaak weken of zelfs maanden verstreken. Ook in die periode kan er veel gebeuren met de woning. De aankoopmakelaar bekijkt of er geen nieuwe gebreken zijn ontstaan waar jij als koper vanaf wil weten.
Een aankoopmakelaar kost normaal gesproken tussen de €1.500 en €3.000. Natuurlijk hangt dit volledig samen met de prijs van de makelaar, de diensten die je hebt gekregen, en de afspraken die je gemaakt hebt.
Bij Hypotheek Visie werken een aantal hypotheekadviseurs die daarnaast ook nog gediplomeerd aankoopbegeleider zijn. Want het klinkt misschien gek, maar om jezelf aankoopmakelaar te noemen heb je eigenlijk geen diploma of certificaat nodig. Dat is meteen het grootste verschil. Een aankoopbegeleider móét dus een speciale opleiding gevolgd hebben. Wel zo fijn dus, als je zeker wil zijn van je zaak!
De Hypotheek Visie vestigingen hebben goede samenwerkingen met makelaarskantoren in de omgeving. Zo kunnen zij jou altijd een deskundige aankoopmakelaar aanraden, die verstand heeft van de huizenmarkt in de regio. Zoek een vestiging bij jou in de buurt.