sluiten
Home Actueel
Per 2024 verval van belastingvrij schenken voor een eigen woning
Nieuws

Per 2024 verval van belastingvrij schenken voor een eigen woning

Vanaf 1 januari 2024 treden er belangrijke veranderingen op in de regels voor schenkingen voor een eigen woning. Tot 2024 kunnen derden, zoals ooms en tantes, nog belastingvrij tot € 28.000 schenken aan dierbaren die een huis willen kopen. Na 2024 geldt voor kinderen een schenkingsvrijstelling van € 6.633 per kind per jaar. Voor kleinkinderen van derden is deze vrijstelling € 2.658 per jaar. Tot zover bekend kunnen na 1 januari 2024 alleen de ouders van kinderen van 18 t/m 39 jaar eenmalig een bedrag van € 31.813 schenken. 

Wil je nog schenken tegen de huidige regels die tot 2024 gelden? Je schenking regelen kan nog vóór 2024. Neem contact op met een Hypotheek Visie adviseur om te weten te komen hoe je het beste zo snel mogelijk nog een schenking in orde kan brengen!

Hypotheek Visie

donderdag 9 november 2023

  Belastingvrij schenken nu het nog kan 

  Het klopt dat na 1 januari 2024 ouders nog aan hun kinderen kunnen schenken, maar daar zal de ontvanger dan wél schenkingsbelasting over moeten gaan betalen. Deze schenkingsbelasting is 10%. Bij het schenkingsgedeelte vanaf € 152.368 of hoger is de schenkingsbelasting 20%. Voor iedereen die overweegt een schenking te doen voor de aankoop van een woning voor een kind, is het dus nú het moment om actie te ondernemen.

  Een financieel nadeel of een slimme investering? 

  Het betalen van 10% schenkingsbelasting mag in eerste instantie op een financieel nadeel lijken, maar het kan eigenlijk een erg slimme zet zijn. Stel je voor dat je je kind helpt met een schenking van €130.000, waarover je €13.000 belasting betaalt. Er blijft in deze situatie nog steeds een aanzienlijk bedrag van €117.000 over om de aankoop van de woning mee te financieren. Dit kan voor de ontvanger een gunstige situatie zijn. De schenkingsbelasting kan betaalt worden uit de schenking, waardoor de ontvanger een lagere hypothecaire lening aan kan gaan. Wanneer de ontvanger deze schenking niet had ontvangen, maar het bedrag via de hypotheek had moeten lenen dan zal daar gedurende 30 jaar rente en aflossing over betaalt moeten worden.

  Alhoewel het in eerste instantie nadelig oogt om belasting over een schenking te moeten betalen is deze gift toch erg fijn om te ontvangen. Hierdoor kan een woning wellicht toch gekocht worden en de woonlasten in de komende 30 jaar zijn tegelijkertijd beter draagbaar. Het is hierdoor zeer belangrijk om de mogelijkheden te overwegen en vóór 2024 te handelen, voordat de regels over belastingvrij schenken veranderen. 

  Meer weten?

  Onze hypotheekexperts kijken graag met mee naar jouw persoonlijke situatie. Maak een kosteloze en vrijblijvende afspraak.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel

  Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

  Accepteren