sluiten
Home Actueel
Belastingvrij schenken in 2024
Nieuws

Belastingvrij schenken in 2024

Vanaf 1 januari 2024 zijn er belangrijke veranderingen opgetreden in de regels voor schenkingen voor een eigen woning. Tot en met 2023 konden derden, zoals ooms en tantes, belastingvrij tot € 28.000 schenken aan dierbaren die een huis wilden kopen. Vanaf 2024 geldt voor kinderen een schenkingsvrijstelling van € 6.633 per kind per jaar. Voor kleinkinderen en derden is deze vrijstelling nu € 2.658 per jaar. Sinds 1 januari 2024 kunnen alleen de ouders van kinderen van 18 t/m 39 jaar eenmalig een bedrag van € 31.813 schenken.

Ben je geïnteresseerd in schenken onder de nieuwe regels van 2024? Neem contact op met een Hypotheek Visie adviseur om te weten te komen hoe je een schenking onder de huidige regelgeving kunt regelen!

Hypotheek Visie

vrijdag 12 januari 2024

  Belastingvrij schenken 2024

  Ook nu kunnen ouders nog aan hun kinderen schenken, maar de ontvanger moet nu schenkingsbelasting betalen. Deze schenkingsbelasting is 10%. Bij het schenkingsgedeelte vanaf € 152.368 of hoger is de schenkingsbelasting 20%. Voor iedereen die nu overweegt een schenking te doen voor de aankoop van een woning voor een kind, is het belangrijk om de huidige regels te begrijpen.

  Een financieel nadeel of een slimme investering? 

  Hoewel het betalen van 10% schenkingsbelasting aanvankelijk als een financieel nadeel kan lijken, kan het eigenlijk een slimme investering zijn. Stel je voor dat je je kind helpt met een schenking van €130.000, waarover je €13.000 belasting betaalt. Er blijft dan nog steeds een aanzienlijk bedrag van €117.000 over om de aankoop van de woning mee te financieren. Dit kan voor de ontvanger een gunstige situatie zijn. De schenkingsbelasting, betaald uit de schenking, vermindert de netto gift maar maakt het mogelijk voor de ontvanger om een lagere hypothecaire lening aan te gaan. Zonder deze schenking zou het bedrag via een hypotheek moeten worden geleend, met bijbehorende rente en aflossing over 30 jaar.

  Alhoewel het nu nadelig lijkt om belasting over een schenking te moeten betalen, blijft deze gift erg waardevol. Hierdoor kan een woning toch gekocht worden en zijn de woonlasten in de komende 30 jaar beter draagbaar. Het is daarom belangrijk om de huidige mogelijkheden te overwegen.

  Meer weten?

  Onze hypotheekexperts kijken graag met jou mee naar jouw persoonlijke situatie. Maak een kosteloze en vrijblijvende afspraak.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel