sluiten
Home Actueel
Onderhoud - wel voor uw auto, maar niet voor uw hypotheek?
Blog

Onderhoud - wel voor uw auto, maar niet voor uw hypotheek?

De meeste mensen stoppen hun hypotheekpapieren in een ordner of in de Cloud. En die komen er meestal pas weer uit bij de verkoop van de woning. Dat is onverstandig. Als uw auto ouder is dan drie jaar bent u zelfs verplicht deze jaarlijks te laten keuren, maar een periodieke “wintercheck” op de hypotheek blijft meestal achterwege. Terwijl de hypotheeklasten de hoogste uitgavenpost vormen in uw huishoudboekje.

Laatst gewijzigd

zaterdag 3 februari 2018

Mijn advies is om uw hypotheek elke drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt te geven. Wellicht blijkt dat u gewoon kunt blijven doorrijden met uw huidige hypotheek. Maar vaak zijn de omstandigheden sinds het aangaan van de hypotheek veranderd. Dan kan het gaan om uw gezinssamenstelling of uw inkomen. Maar ook de hypotheekrente kan inmiddels veel lager zijn.

Zeker nu de hypotheekrente historisch laag is, kunt u wellicht door een oversluiting of keuze voor een andere rentevaste periode honderden euro’s per maand goedkoper uit zijn. Maar ook als u denkt over een verbouwing of zelfs aan verhuizen, kunt u van de gelegenheid gebruik maken om te laten berekenen of dat op uw huidige inkomen en met de actuele hypotheekregels tot de mogelijkheden behoort.

Vooral huiseigenaren met een aflossingsvrije lening adviseer ik hun hypotheek te laten doormeten. Zeker als de pensioendatum en de einddatum van de hypotheek in zicht komt. Want voor hen bestaat het risico dat het pensioeninkomen straks niet meer voldoende is om die aflossingsvrije hypotheek voort te zetten. Verkoop van de woning is dan noodzakelijk.

Dat kunt u nu voorkomen. Want bij de huidige lage hypotheekrente is het goedkoper dan ooit om de lening om te zetten in een annuïtaire lening waarbij wel wordt afgelost. Of wellicht blijkt tijdens de keuring dat het verstandig is om met uw spaargeld de schuld te verlagen.

Voor uw periodieke onderhoudsbeurt op uw hypotheek kunt u terecht bij uw financieel adviseur van Hypotheek Visie. Deze kijkt dan ook naar uw andere financiële producten zoals uw verzekeringen. Ook hier kunt u vaak geld besparen.

Bij Hypotheek Visie staat de koffie al voor u klaar!

Karel Schiffer

Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Hypotheek Visie

Els van Setten – Online financieel adviseur:

Karel Schiffer was 20 jaar de algemeen directeur van de Nationale Hypotheek Garantie. Hij stond daarmee borg voor de veilige en verantwoorde financiering van de eigen woning. Wij zijn er trots op dat hij zijn kennis en ervaring wil inzetten voor de verdere ontwikkeling van Hypotheek Visie. Want ook bij ons staat veilig en verantwoord financieren voorop!

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel