sluiten
Home Actueel
Zorgverzekering 2023: past jouw zorgverzekering nog bij jouw situatie?
Nieuws

Zorgverzekering 2023: past jouw zorgverzekering nog bij jouw situatie?

Alle premies en voorwaarden voor de zorgverzekering 2023 zijn bekend. Het is nu een goed moment om na te gaan of je huidige zorgverzekering nog aansluit bij je persoonlijke situatie en of je wellicht kunt besparen. We vertellen je meer over de veranderingen in de zorgverzekering. En we geven je tips om tot de beste zorgverzekering te komen.

Hypotheek Visie

dinsdag 15 november 2022

Veranderingen basispakket zorgverzekering 2023

In 2023 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende vergoedingen:

  1. Medicijn Saxenda wordt bij obesitas onder voorwaarden vergoed.

  2. De NIPT wordt bij medische indicatie vergoed

  3. Vergoeding voetzorg wordt uitgebreid

  4. Paramedische herstelzorg na COVID-19 wordt vergoed.

  5. Geen vergoeding meer voor Vitamine D

Eigen risico

Het verplichte eigen risico blijf € 385 per verzekerde. Ook dit jaar blijft het mogelijk om je eigen risico met maximaal 500 euro te verhogen.

Zorgtoeslag

In 2023 stijgt ook de zorgtoeslag. Dit is een bijdrage in de kosten voor de zorgverzekering. Of je zorgtoeslag krijgt en hoeveel dat dan is, is afhankelijk van je inkomen.

Collectieve verzekering

In 2023 verdwijnt de collectiviteitskorting op de basisverzekering. De belangrijkste reden hiervoor is dat verzekeraars eerst de premie verhoogde om dit vervolgens als sigaar uit eigen doos als korting terug aan te bieden. Aan deze praktijk komt per 2023 dus een einde.

Zorgverzekering: waar moet je op letten?

Wat de beste zorgverzekering is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Om tot de beste verzekering te komen geven we je een aantal tips:

Vergelijk premies en voorwaarden

De inhoud van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor de zorg die niet onder de basisverzekering valt. Deze aanvullende verzekering verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het loont de moeite om de voorwaarden en premies te vergelijken.

Kijk kritisch naar wat je verzekert

Het is zonde als je voor iets betaalt wat je niet nodig hebt. Kijk daarom eens kritisch naar wat je verzekert. Denk daarbij aan dekking voor: fysiotherapie, orthodontie voor je kinderen, brillen, lenzen of ooglaseren, kraamzorg, alternatieve therapieën, tandarts, anticonceptie en sterilisatie.

Houd rekening met een wachttijd

Sommige zorgverzekeraars hanteren een wachttijd. Heb je bijvoorbeeld een beugel nodig in 2020 dan moet je bij een aantal zorgverzekeraars minimaal een jaar verzekerd zijn, voordat ze de kosten vergoeden

Kijk of je korting op de premie kunt krijgen

Je kunt vaak korting krijgen op de premie als je kiest voor betaling per kwartaal, half jaar of per jaar.

Als je verwacht weinig zorg nodig te hebben, kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Je ontvangt dan ook een korting op de premie. Zeker als je met een partner en eventueel volwassen kinderen de premie vanuit een gezamenlijk huishoudbudget de premie betaald is het vaak de moeite waard om een hoog eigen risico te nemen.

Data overstappen zorgverzekering

Wil je overstappen van zorgverkering dan zijn de volgende data belangrijk:

31 december 2022

Op deze datum moet je uiterlijk je huidige zorgverzekering hebben opgezegd. Als je voor 1 januari 2023 een nieuwe verzekering afsluit, dan wordt je oude verzekering automatisch opgezegd. Sluit je na deze datum een nieuwe verzekering, dan moet je zelf de verzekering stopzetten.

31 januari 2023

Op deze datum moet je uiterlijk een nieuwe zorgverzekering hebben.

(Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met overstappen.nl)

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel