sluiten
Home Actueel
Wat is een bouwtechnische keuring?
Blog

Wat is een bouwtechnische keuring?

Van een bouwtechnische keuring heb je tijdens je huizenjacht vast weleens gehoord. Deze term komt ook terug in een (voorlopig) koopcontract. Best handig dus om te weten wat een bouwtechnische keuring inhoudt. Dat vond ook een klant die ik zojuist aan de telefoon had.

Laatst gewijzigd

maandag 2 december 2019

Onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring

Dit was in het verleden niet zo, maar sinds vorig jaar wordt de bouwtechnische keuring standaard opgenomen in het koopcontract. Dit betekent dat je als koper nog van de koop af kunt zien als de keuring uitwijst dat het huis bouwtechnisch niet in orde is. En het opknappen van de gebreken duurder uitvalt dan het vooraf afgesproken bedrag. Doe je een bod, benoem dan wel expliciet dat het bod onder voorbehoud van een bouwkundige keuring is, en als je dat wilt, ook onder voorbehoud van financiering. Dit laatste betekent dat je onder de koop uit kunt als je de hypotheek toch niet rond krijgt.

Hoe werkt een bouwtechnische keuring?

Het is vrij simpel: een bouwtechnisch inspecteur komt de woning inspecteren. Hij bekijkt het huis met het blote oog. Dit betekent dat hij verslag doet van alle gebreken en de staat van het huis, in zoverre hij dat kan zien. Mocht hij vermoeden dat er meer aan de hand is, bijvoorbeeld achter muren of onder vloeren, dan raadt hij je aan hier

verder onderzoek naar te laten doen. De bevindingen van de keuring worden opgenomen in een rapport. Hiertoe behoort ook het kostenplaatje dat nodig is om de woning in goede staat te brengen. Dit kostenplaatje bestaat uit werkzaamheden die meteen uitgevoerd moeten worden, en waar dus enige haast bij zit, en werkzaamheden die op termijn om de hoek komen kijken. Een bouwtechnisch inspecteur is onafhankelijk.

Meer informatie?

Koop je een bestaande woning, dan is een bouwtechnische keuring dus best een goed idee. Vooral bij oudere huizen. Je beperkt de risico’s en komt hierdoor niet voor vervelende verrassingen te staan. De hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie geven je graag meer informatie over dit onderwerp. Maak een afspraak.

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel