sluiten
Home Actueel
De salderingsregeling blijft
Nieuws

De salderingsregeling blijft

Goed nieuws voor (toekomstige) eigenaren van koopwoningen en voor iedereen die reeds in het bezit is van zonnepanelen. De salderingsregeling blijft.
Het kabinet wilde deze regeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen. Afgelopen dinsdag 13 februari werd bekend dat de Eerste Kamer tegen dit wetsvoorstel heeft gestemd.

Hypotheek Visie

donderdag 15 februari 2024

Wat is de salderingsregeling?

Nederland heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn en dat betekent dat dus iedereen ook energieneutraal moet wonen. De kosten voor deze energietransitie moeten verdeeld worden en niet alleen op het bord van de consument komen te liggen.
In 2004 is toen de salderingsregeling opgezet als motivator voor de consument om te investeren in zonne-energie.

Met deze regeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoef jij als eigenaar van zonnepanelen geen belasting over te betalen. Als je meer elektriciteit opwekt dan verbruikt, ontvang je voor het overschot een vergoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.
Een voorbeeld: als iemand in de zomer 1.500 kWh stroom teruglevert aan het net, mag diegene in de winter 1.500 kWh stroom gebruiken zonder dat dit in rekening wordt gebracht. Deze salderingsregeling is bedacht om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Hiermee zijn de kosten van zonnepanelen extra snel terug te verdienen.

Nederland is het enige land waar je 100% mag salderen.

Waarom moest de salderingsregeling afgebouwd worden volgens het kabinet?

Het initiële doel van de regeling was om zonnepanelen voor iedereen betaalbaar te maken. Twintig jaar geleden waren zonnepanelen duurder en onduidelijk wat een dergelijke investering voor de consument zou opleveren.
Inmiddels weten we dat je zelfs zonder de extra stimulans van salderen je investering binnen vijf tot zes jaar terug kan verdienen.  

Toch is volgens Ferd Crone, senator van GL-PvdA en lid van de Eerste Kamer, het aanschaffen van zonnepanelen voor de huurders en de woningeigenaren met een laag inkomen pas sinds kort écht goed financieel haalbaar. Juist voor deze groepen is het dus belangrijk om gebruik te kunnen blijven maken van de salderingsregeling.

Andere regelingen om te verduurzamen zijn beschikbaar

Dit betekent niet dat de wens van het kabinet om de salderingsregeling af te bouwen volledig van de baan is. Het blijft een onderwerp van discussie. Er moeten immers wel financieringen zijn om dit soort subsidies te blijven bekostigen.

Dit neemt niet weg dat jij als (toekomstige) woningeigenaar het heft in eigen handen kan nemen. Er zijn inmiddels meerdere oplossingen om verduurzaming van jouw huis slim te financieren.

Wil jij de stap maken naar een duurzamere toekomst en geld besparen? Laat je dan goed informeren. Onze ervaren Hypotheek Visie adviseurs helpen je graag verder! Ontdek jouw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek bij een Hypotheek Visie adviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel