sluiten
Home Actueel
HDN: aantal hypotheekaanvragen stijgt
Nieuws

HDN: aantal hypotheekaanvragen stijgt

De huizenmarkt heeft de afgelopen jaren gefluctueerd. Van krapte in aanbod en overbieden als norm tot stijgende rentetarieven en afnemende populariteit voor huizen met een laag energielabel. Hypotheken Data Netwerk (HDN) maakt inzichtelijk hoe het zit met de cijfers rondom hypotheken. Hypotheek Visie geeft je een update.

Hypotheek Visie

vrijdag 10 maart 2023

hypotheekaanvragen stijging

13% meer hypotheekaanvragen in een week

HDN meet wekelijks het aantal offerteaanvragen. Deze week waren dat er ruim 9200. In vergelijking met de week ervoor is dit een toename van 13%. We zien dat de aanvragen met name gedaan worden door huizenkopers in de leeftijdscategorie 30-35, opgevolgd door starters tussen de 25 en 30 jaar.

De groei in het aantal hypotheekaanvragen is in de regio Utrecht het meest zichtbaar. In vergelijking met vorige maand zijn er ruim 40% meer hypotheekaanvragen gedaan. Ook de aanvragen in provincies Groningen, Drenthe en Noord-Holland maken een flinke groei door.

 

Marktcijfers: hypotheekbedrag en doorlooptijd

Naast het groeiende aantal aanvragen is ook het gemiddelde hypotheekbedrag iets gestegen. In januari was dit bedrag €235.651, in februari €240.403. Het bedrag mag dan in een maand iets zijn toegenomen, het is nog steeds minder dan het gemiddelde bedrag in december vorig jaar.  

Hypotheken Data Netwerk deelt eveneens de volgende marktcijfers:

-       De gemiddelde doorlooptijd van een aanvraag is iets meer dan 34 dagen.

-       Met 74% is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen hypotheekvorm.

-       Bijna 39% van de hypotheekaanvragen betreft een hypotheek met NHG.

-       Een lagere rentevaste periode wordt populairder: 10 jaar rentevast steekt met kop en schouders boven de andere opties uit.

 

Blijf op de hoogte bij Hypotheek Visie!

Onze specialisten houden de woningmarkt en de cijfers nauwkeurig in de gaten. Dat is belangrijk, daardoor kunnen we onze klanten goed adviseren. Natuurlijk is het fijn om zelf ook inzicht te hebben in de ontwikkelingen op de markt, zodra je deze betreedt. Specifieker ingaan op jouw financiële mogelijkheden als het gaat om een huis kopen? Maak een afspraak met een financieel adviseur

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel