sluiten
Home Actueel
Huizenprijzen dalen sneller dan gedacht & minder nieuwbouwwoningen
Nieuws

Huizenprijzen dalen sneller dan gedacht & minder nieuwbouwwoningen

Het is koffiedik kijken hoe de huizenmarkt er in de toekomst uit gaat zien. Onderzoekers en banken doen voorspellingen, maar moeten deze soms bijstellen aan de hand van de actuele cijfers. Dat gebeurt nu. Zo ziet ABN AMRO de huizenprijzen sneller zakken dan gedacht. Ook de bouw van nieuwe woningen in 2023 lijkt anders te verlopen. Dit is het actuele woningmarktnieuws:

Hypotheek Visie

donderdag 26 januari 2023

Huizenprijzen zakken sneller

Een drietal maanden geleden presenteerde geldverstrekker ABN AMRO nog een rapport, waarin een prijsdaling van 2,5% genoemd werd. Nu zij zien dat de prijzen sneller dalen dan verwacht, stellen zij hun verwachting voor 2023 bij naar 6%. In 2024 verwachten zij dat er nog eens 4% van de huizenprijzen af gaat. Kopers krijgen dus meer waar voor hun geld, maar door de oplopende hypotheekrente kan een woning kopen toch lastiger zijn. Eén ding is zeker: de tijd van overbieden is voorbij. Kanttekening is wel dat ABN AMRO de toekomst van de woningmarkt tot nu toe het meest droevig inziet. De Nederlandsche Bank voorspelt een daling van 6% in twee jaar tijd, ING gaat uit van 2% daling in 2023. Het is mogelijk dat meerdere banken hun prognoses de komende tijd bijstellen.

Woningbouw: maximaal 70.000 nieuwe woningen in 2023

Het was een mooi streven: het kabinet beoogde een toename van zo’n 100.000 nieuwbouwwoningen. Dat lijken we dit jaar niet te gaan halen, zeggen onderzoekers van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Cijfers geven weer dat er 12,5% minder vergunningen zijn aangevraagd voor woningbouw dan het jaar ervoor. In 2023 worden er hooguit 70.000 nieuwe woningen gebouwd. Ditzelfde geldt voor 2024. Het lagere resultaat heeft waarschijnlijk te maken met het afkoelen van de markt, oplopende kosten voor bouwmaterialen en de hogere hypotheekrente.

Is het een goed moment om een huis te kopen?

Iedere situatie is anders. Het dalen van de huizenprijzen en het verminderen van de concurrentie kan voor sommige huizenkopers juist erg gunstig zijn. Mogelijk huur je nu en heb je dus zelf geen huis te verkopen óf brengen de veranderingen andere financiële mogelijkheden met zich mee. Het is erg belangrijk je te laten adviseren door een deskundig hypotheekadviseur. Vooral in een continu veranderende markt. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt en ontdek jouw plek op de huizenmarkt.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel