sluiten
Home Actueel
Hypotheek voor duurhuurders
Nieuws

Hypotheek voor duurhuurders

Waarom kan ik wel al jaren zonder problemen mijn hoge huur betalen, maar geen hypotheek krijgen? Het is een vraag die veel klanten hebben als ze bij onze hypotheekadviseurs op gesprek komen. Wanneer je maandelijks meer dan een derde van je maandelijkse netto-inkomen uitgeeft aan huur dan ben je een zogenaamde duurhuurder. Om deze groep meer kans te geven op de woningmarkt waren vijf geldverstrekkers een pilot ‘Duurhuur’ gestart.

Hypotheek Visie

vrijdag 23 juni 2023

Duurhuur hypotheek

  Pilot duurhuurders hypotheek

  Wat hield de pilot precies in? De samenwerkende partijen wilden huurders die een hoge huurlast hebben de mogelijkheid bieden om met een hypotheek met NHG op maat alsnog een eigen huis te kunnen kopen. Dit werd de duurhuurders hypotheek genoemd. De partijen weken daarbij af van de standaard hypotheektoets. Uiteraard was het doel nog wel steeds dat jij veilig en verantwoord een hypotheek kunt krijgen.

  Alhoewel de pilot per 22 september is gestopt zijn er nog genoeg kansen die starters kunnen benutten.

  Kansen voor starters

  Starters hebben op de woningmarkt vaak veel meer kansen dan zij op het eerste ogenblik zouden denken. Hieronder vat Hypotheek Visie de belangrijkste kansen even samen:

  Hoop in regionale verschillen

  In grote en populaire steden lijkt het soms alsof starters de boot missen vanwege de concurrentie. Wat veel starters vaak vergeten is dat Nederland een zeer divers land is. Denk aan Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg. In plaatsen zoals Heerlen is meer dan een derde van de te koop staande huizen betaalbaar voor starters. Dat betekent dat je buiten de steden aantrekkelijke mogelijkheden hebt om je eigen plek te vinden. De regionale verschillen in huizenprijzen bieden hoop!

  Duurhuurders hypotheek

  Mogelijkheden door de schenkingsvrijstelling

  Ja, het klopt dat de schenkingsvrijstelling is verlaagd, maar dat betekent niet dat je geen hulp kunt krijgen van je familie. Een schenking van ouders of grootouders kan nog steeds een aanzienlijk bedrag zijn. Met een schenking kun je een grote stap zetten richting het bezitten van je eigen huis. Dus, aarzel niet om met je dierbaren te praten over deze mogelijkheid. Er is meer mogelijk dan je denkt!

  Denk in tweeën

  Als je een partner hebt met wie je je leven wilt delen, dan is er goed nieuws. Met het gecombineerde inkomen van twee verdieners kun je vaak tot bijna 40% van de beschikbare huizen in Nederland financieren. Dat betekent dat je samen op zoek kunt gaan naar een woning die perfect past bij jullie wensen en behoeften.

  Een beetje geluk en de kracht van financieel advies

  Het kan lijken alsof het aanbod schaars is, maar onthoud dat ook geluk een rol speelt op de huizenmarkt. Soms vind je de perfecte woning wanneer je het het minst verwacht. Onderschat ook de kracht van professioneel financieel advies niet. Professioneel financieel advies kan je helpen om je financiële mogelijkheden volledig te begrijpen. Hiermee ben je andere starters op de woningmarkt één stap voor.. Een financieel adviseur kan je namelijk begeleiden bij het maken van de juiste beslissingen en strategieën om je dichter bij je eigen woning te brengen.

  In feite zijn er talloze kansen voor starters om een eigen huis te bezitten, zelfs mét financiële uitdagingen. Het gaat erom dat je de juiste informatie verzamelt, creatief bent in je benadering én de mogelijkheden omarmt die beschikbaar zijn. Dus laat je niet ontmoedigen, want de kansen liggen voor het oprapen.

  Maatwerk hypotheek

  Met een eigen woning krijg je te maken met kosten die je bij een huurwoning niet hebt. Denk aan kosten voor onderhoud, extra verzekeringen en gemeenteheffingen. Die moet je natuurlijk wel kunnen betalen. Of je een hypotheek kunt krijgen, is dus afhankelijk van jouw specifieke situatie. Dit betekent dat maatwerk hypotheekadvies noodzakelijk is.

  Meer informatie

  Wil je meer weten over de genoemde kansen voor starters? Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Maak snel een vrijblijvende afspraak met een adviseur in jouw buurt!

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws Bieden op een huis met veel geïnteresseerden verhuizen of blijven wonen Blog Verhuizen of blijven wonen: wat is verstandig? bijkomende kosten huis kopen Blog Bijkomende kosten: met welke kosten krijg je te maken als je een huis koopt?
  Meer actueel