sluiten
Home Actueel
Marktontwikkelingen: groeiend woningaanbod en gemiddelde verkoopprijs daalt
Nieuws

Marktontwikkelingen: groeiend woningaanbod en gemiddelde verkoopprijs daalt

De woningmarkt kent een eigen dynamiek. Hypotheek Visie houdt je op de hoogte van de marktontwikkelingen, op basis van de huidige woningmarktcijfers.

Hypotheek Visie

vrijdag 13 januari 2023

Meer kansen op woningmarkt

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geeft ieder kwartaal een update van de woningmarkt. Gisteren brachten zij rapport uit van het vierde kwartaal 2022, waarin zij een groeiend woningaanbod opmerkten. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2021 is het aanbod verdubbeld naar 35.000 te koop staande woningen. Het aanbod bestaat uit bestaande woningen - er werden 14% meer van dit soort woningen aangeboden – en nieuwbouwhuizen.

Huizenkopers hebben onderaan de streep dus meer keus. Dit komt doordat meer woningen te koop worden gezet en er minder wordt verkocht. Dat is positief, maar een evenwichtige woningmarkt, daar zijn we nog niet. De krapte-indicator stond in het vierde kwartaal op 3,2. Een jaar eerder rond hetzelfde tijdstip was dit 1,3. Een evenwichtige woningmarkt heeft een indicator van minimaal 5.

Daling gemiddelde verkoopprijs

In het vierde kwartaal van 2022 legden huizenkopers gemiddeld €407.000 neer voor een woning. Dat is 3,7% minder dan in het derde kwartaal. Op jaarbasis betekent dit een daling van 6,4%, voor het eerst in negen jaar. De mate van daling op kwartaalbasis verschilt per woningtype:

-       Tussenwoning: daling van 2,8% naar €367.000.

-       Hoekwoning: daling van 3,2% naar €396.000.

-       2-onder-1-kap: daling van 4,8% naar €438.000.

-       Vrijstaande woningen: daling van 5,5% naar €605.000.

-       Appartementen: daling van 3,4% naar €345.000. 

Verschil vraagprijs en verkoopprijs

De cijfers geven een steeds kleiner wordend verschil weer tussen de vraagprijs en wat er uiteindelijk voor een woning betaald wordt. In het derde kwartaal 2022 betaalde men gemiddeld 3,2% boven de vraagprijs, in het vierde kwartaal was dit 0,1%.

Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur

We horen positieve geluiden op de huizenmarkt. Het aanbod wordt groter, de prijzen dalen. Wat de invloed van de marktontwikkelingen op jouw persoonlijke situatie is? Dat zoeken we graag voor je uit. Een hypotheekadviseur neemt je mee in de wereld van hypotheken om samen een passende hypotheek voor jouw droomhuis te vinden. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel