sluiten
Home Actueel
De marktontwikkelingen in januari 2019
Nieuws

De marktontwikkelingen in januari 2019

Steeds meer huiseigenaren zetten de woning te koop en de rentestanden blijven relatief laag. Ook worden er vele nieuwe huizen gebouwd. Het is alleen nog niet genoeg om te voldoen aan de grote vraag. De Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs gaf afgelopen kwartaal Code Rood af voor de woningmarkt, maar er zijn inmiddels wel enkele lichtpuntjes. We duiken in de marktontwikkelingen van dit moment.

Hypotheek Visie

maandag 7 januari 2019

Prijsstijgingen niet langer vanzelfsprekend

Het bemachtigen van een woning was de afgelopen tijd niet bepaald eenvoudig. De huizenprijzen liggen op een hoog niveau. De prijzen van woningen in grote steden zijn inmiddels dusdanig hoog dat prijsstijgingen boven de 10% niet langer uitzonderlijk zijn. De huizenprijzen zullen in 2019 blijven toenemen, maar naar verwachting niet zo hevig als in 2018.

Woningaanbod iets gegroeid in vergelijking met vorig kwartaal

De vraag naar betaalbare koopwoningen is nog steeds groter dan het aanbod. Dit jaar worden wederom 70.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Er zijn echter minimaal 80.000 extra woningen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Gelukkig groeit het aantal huizenbezitters die hun woning te koop zetten. Voor het eerst in 18 kwartalen is het aanbod met 5% toegenomen in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Meer dan 70% van de nieuw te koop staande woningen wordt binnen 90 dagen verkocht.

Minder woningverkopen

Het aantal transacties blijft afnemen. Dit heeft alles te maken met de huizenprijzen die aan hun plafond zitten en de grote vraag, waar niet aan kan worden voldaan. In het vierde kwartaal van 2018 zijn ruim 8% minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Ook transacties voornieuwbouwwoningen nemen af.

Is het voor jou een goed moment om een huis te kopen of je huis te verkopen? Dat hangt af van je persoonlijke situatie.

Maak een afspraak met een hypotheekadviseur voor financieel advies.

Bron: NVM

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel