sluiten
Home Actueel
Overdrachtsbelasting 2024: Wat betekent dit voor starters?
Nieuws

Overdrachtsbelasting 2024: Wat betekent dit voor starters?

Starters opgelet: Tijdens de troonrede van afgelopen dinsdag is er belangrijk nieuws over de overdrachtsbelasting in 2024 naar buiten gekomen. Voor veel starters vervalt de overdrachtsbelasting volledig bij de aankoop van een woning tot € 510.000.

Hypotheek Visie

woensdag 27 september 2023

  Wat houdt de overdrachtsbelasting in?

  De overdrachtsbelasting is een belasting die je moet betalen wanneer je een bestaande woning koopt. In 2024 gelden er verschillende tarieven, afhankelijk van je situatie:

  Voor niet-starters bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopprijs. Beleggers, daarentegen, betalen een tarief van 10,4%. Wat er in 2024 dus gaat veranderen is dat de overdrachtsbelasting voor starters wordt kwijtgescholden bij de aankoop van een woning tot € 510.000.

  Voorwaarden voor de startersvrijstelling

  Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je moet tussen de 18 en 35 jaar oud zijn op het moment van de woningaankoop.

  • De woning moet je hoofdverblijf worden.

  • Je mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling.

  • Je moet een verklaring invullen voor de Belastingdienst om aanspraak te maken op de vrijstelling. De notaris zal deze verklaring vervolgens aan de akte van levering toevoegen.

  • De taxatiewaarde in het gevalideerde taxatierapport mag niet hoger zijn dan de woningwaardegrens.

  Wist je dat je als Doorstromer ook aanspraak kan maken op de startersvrijstelling als je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden? Neem snel contact op met één van onze kantoren om te kijken of dit ook voor jou geldt.

  Wil je weten wat dit betekent voor jou?

  Met meer dan 60 vestigingen zijn we altijd dichtbij. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvende afspraak.

  Bekijk onze vestigingen hier

  Wat te doen als je wilt profiteren van de vrijstelling?

  Als je van plan bent om een huis te kopen in de prijsklasse tot € 510.000, kan het voordelig zijn om de overdracht uit te stellen tot 2024, mits je aan de voorwaarden voor starters voldoet. Raadpleeg een financieel adviseur of een notaris om ervoor te zorgen dat je alle stappen correct en op tijd doorloopt.

  In deze spannende tijden van veranderende belastingregels biedt 2024 een kans voor starters om aanzienlijke besparingen te realiseren. Dit is hét moment om je plannen in gang te zetten en te profiteren van de nieuwe mogelijkheden op het gebied van overdrachtsbelasting.

  Wat betekent dit voor jou?

  Als je een huis wilt kopen in 2024, kan deze verandering een aanzienlijke invloed hebben op je financiën. Stel je voor dat je een huis koopt voor € 500.000. Als je een niet-starter bent, zou je normaal gesproken € 10.000 aan overdrachtsbelasting moeten betalen. Maar als je voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden, bespaar je deze € 10.000. Een flinke meevaller!

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel