sluiten
Home Actueel
Waar moet je op letten bij een voorlopig koopcontract?
Blog

Waar moet je op letten bij een voorlopig koopcontract?

Je bent in de zevende hemel. Jouw nieuwe woning is bijna van jou. Het enige wat je nog te doen staat, is het tekenen van het voorlopig koopcontract. Een aantal handige weetjes voordat jij je handtekening zet:

Laatst gewijzigd

maandag 3 februari 2020

Een voorlopig koopcontract is bindend

Een voorlopig koopcontract klinkt als een tussenstap naar het ‘echte’ contract. Niets is minder waar. Een voorlopig koopcontract is namelijk bindend. Je hebt wel na het moment van tekenen nog 3 dagen bedenktijd. Zie je later van de koop af en kun je geen beroep doen op de ontbindende voorwaarden, dan betaal je 10% van de verkoopprijs.

Financieringsvoorbehoud

Eerst komt het huis, dan de hypotheek. In negen van de tien gevallen raden we het aan om ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract op te laten nemen. Een enkeling is zeker van zijn zaak en weet dat de financiering geen problemen geeft, maar de meeste kopers nemen liever geen risico. Laat je een financieringsvoorbehoud opnemen in het koopcontract, dan kun je onder de koop uit indien je toch niet genoeg kunt lenen.

De staat van het huis

Op het eerste gezicht kan een huis er perfect uitzien, maar zijn er soms toch gebreken die je niet met het blote oog ziet. Daarom is het een goed idee om een bouwtechnisch voorbehoud af te spreken. Mocht het rapport van een bouwtechnisch inspecteur negatiever uitvallen dan afgesproken, dan mag je de koop annuleren.

Een beroep doen op ontbindende voorwaarden

Bovenstaande ontbindende voorwaarden moet je serieus nemen. Je kunt namelijk geen beroep doen op de ontbindende voorwaarden als je niet kunt aantonen dat je er niet aan kunt voldoen. Dus, je moet kunnen aantonen dat je de hypotheek niet rond krijgt of dat het huis meer gebreken heeft dan dat je bent overeengekomen. Het ontbinden van het koopcontract kan niet zomaar.

Welke spullen blijven in de woning?

Wil je spullen overnemen van de vorige eigenaar, dan is het verstandig dit ook in het koopcontract te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van de houten vloer. Zo ontstaat hier geen verwarring over.

Een extra paar ogen

Een hele belangrijke tip: laat een extra paar ogen naar het voorlopig koopcontract kijken. Het is soms best ingewikkelde materie, dus dat vraagt om aandacht. Je kunt ook je hypotheekadviseur inschakelen om met je mee te kijken.

Net zoals bij ieder ander contract is het dus belangrijk dat je weet wat je tekent. Zo kom je later niet in de problemen en wordt het tekenen van het koopcontract vooral een heel leuk en feestelijk moment. Je koopt tenslotte een woning!

Keyana de Waal is Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel