sluiten
Home Actueel
Verdriedubbeling huizenprijzen door toegenomen financieringsruimte
Nieuws

Verdriedubbeling huizenprijzen door toegenomen financieringsruimte

Vaak wordt gedacht dat de huidige stijging van de huizenprijzen komt door het woningtekort. Wat echter vooral telt is wat kopers maximaal kunnen lenen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Dit lijkt gelijk op te gaan met de hogere prijzen.

Hypotheek Visie

donderdag 2 juli 2020

Ontwikkeling huizenprijzen

In de afgelopen 25 jaar dat de huizenprijzen stegen, stegen de inkomens en daalden de hypotheekrentes. Dit zorgde (en zorgt) ervoor dat huizenjagers meer hypotheek kunnen krijgen tegen nog steeds betaalbare maandlasten. En juist dát duwt de huizenprijzen omhoog.

Woningtekort

Extra woningen bouwen lijkt dus niet per se de oplossing voor het drukken van de prijzen. Om de vraag te beantwoorden van kopers is dit echter wel nodig. DNB verwacht dat dit dan zal gaan om even dure huizen. Ook het verhogen van leenruimte biedt geen uitkomst volgens de bank. Op korte termijn is dit voor huishoudens prettig, want ze kunnen meer lenen en daardoor hebben ze een ruimere keus qua huizen, maar op lange termijn zal dit eveneens zorgen voor het opstuwen van de huizenprijzen. Wat dan wel oplossing biedt? Het sneller afbouwen van de hypotheekrenteaftrek in Nederland.

Meer informatie

Wil je weten wat jouw huidige financiële mogelijkheden zijn op de woningmarkt? Maak dan een afspraak met een financieel adviseur van Hypotheek Visie.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel