sluiten
Home Actueel
Verduurzamen met je VvE: hoe pak je dit aan?
Blog

Verduurzamen met je VvE: hoe pak je dit aan?

Het verduurzamen van je woning wordt steeds vaker beloond. Zo kan het energielabel invloed hebben op je leencapaciteit en is er dit jaar weer geld vrijgemaakt om het verduurzamen van woningen financieel haalbaarder te maken.    

Wanneer je een appartement hebt of gaat kopen, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als lid van de VvE zorg je samen met de andere appartementseigenaren voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van jullie gebouw. Maar wist je dat jij en de andere VvE-leden jullie appartementencomplex ook kunnen verduurzamen? 

Laatst gewijzigd

donderdag 6 juni 2024

  Waar rekening mee te houden?   

  Of je nou lid bent van een grote of een kleine VvE, er zijn verschillende manieren waarop jij en de andere VvE-leden jullie appartementencomplex kunnen verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van isolerend glas in de ramen, isolatie van het dak of  zonnepanelen, elektrische laadpalen, etc. Wanneer appartementencomplexen verduurzaamd kunnen worden, is de kans groot dat de energierekening van ieder VvE-lid zal dalen.

  Wanneer je het complex wilt verduurzamen, moet je op andere dingen letten dan wanneer je alleen je eigen appartement wilt verduurzamen. Het verduurzamen van een appartementencomplex in zijn totaliteit kan lang duren, omdat meerdere mensen (de andere VvE-leden) ook in dit verduurzamingsproces zitten. Ook verschilt het bij VvE’s onderling welke verduurzamingsmogelijkheden financieel haalbaar en/of efficiënt zijn. De installatie van een collectieve warmtepomp bijvoorbeeld. Deze uitvoering is makkelijker te voltooien bij een kleine VvE met 10 appartementen of minder dan bij VvE’s met 11 of meer appartementen.   

  Wil je weten welke verduurzamingsopties haalbaar zijn voor jouw appartementencomplex? Dan is het belangrijk om in gesprek te gaan met een gespecialiseerd energieadviseur of verduurzamingsexpert. Verder kunnen onze ervaren hypotheekadviseurs voor je kijken met welke financieringsmogelijkheden deze plannen financieel haalbaar zijn. Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek met een adviseur bij jou in de buurt.   

  De uitvoering   

  Wanneer de algemene ledenvergadering heeft besloten welke verduurzamingsopties haalbaar en interessant zijn, moet er veel geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen. Deze zijn nodig om bepaalde maatregelen te kunnen uitvoeren. Ook moeten de nodige offertes nu worden opgevraagd. 

  Houd er ook rekening mee dat het uitvoeren van de werkzaamheden voor de verduurzaming eventueel overlast kan veroorzaken. Daarom is het verstandig dat de algemene ledenvergadering voorafgaand aan de werkzaamheden een planning naar alle bewoners van het complex uitstuurt. Hierdoor weten de bewoners wanneer de werkzaamheden uitgevoerd zullen worden.   

  En over werkzaamheden gesproken, dit is hét moment om ook een veiligheidsplan op te stellen. Met een veiligheidsplan wordt de veiligheid van de bewoners en de uitvoerders van de werkzaamheden gewaarborgd.   

  Andere VvE-leden overtuigen   

  Als VvE-lid kun je er niet zelf voor kiezen om het appartementencomplex te verduurzamen. Alle beslissingen die invloed hebben op het gebouw moeten in overleg met alle VvE-leden gemaakt worden. Wanneer je wilt gaan verduurzamen, is het dus erg belangrijk om de andere leden op een doeltreffende manier te overtuigen van jouw plan. 

  Om een verduurzamingsinvestering erdoor te krijgen, moet de meerderheid van de algemene ledenvergadering hiermee akkoord zijn. De voornaamste reden dat leden niet akkoord gaan met een verduurzamingsmaatregel zijn de kosten. De appartementseigenaren moeten soms namelijk tot in de duizenden euro’s extra betalen voor een verduurzamingsmaatregel. Leden die de meerwaarde van de verduurzamingsmaatregel niet voldoende inzien en/of dit geld niet hebben, zullen in de algemene ledenvergadering tegenstemmen.

  Houd er verder rekening mee dat de emoties ook hoog kunnen oplopen wanneer de meerderheid van de leden wél voorstemt. De enkele tegenstemmers moeten in dit geval alsnog meebetalen aan de investering, vaak met geld dat zij niet hebben. Voor de mensen die geen geld hebben voor een investering waar ze toch aan mee moeten betalen zijn er gelukkig wel diverse aantrekkelijke financieringen. Via de SvN zijn hier verschillende leningen voor mogelijk. Bezoek de website van de SvN via Verbeter je VvE | Met een lening van SVn

  Subsidies voor verduurzamen   

  Ook VvE’s kunnen subsidies aanvragen voor het verduurzamen van hun complex. Denk bijvoorbeeld aan de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Met deze subsidieregeling kan de subsidie VvE verduurzaming worden aangevraagd.   

  Naast de SVVE kan een VvE vanaf 2024 ook een subsidie aanvragen voor de basislaadinfrastructuur. Verder kan de subsidie oplaadpuntenadvies ook altijd nog worden aangevraagd. Ook mag er vanaf 2024 een zogenoemde bonussubsidie worden gegeven voor biobased isolatiematerialen.   

  Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws Reservepotje voor groot onderhoud voor VvE's Nieuws Appartement kopen? Informeer jezelf over de VvE en de onderhoudskosten! Nieuws Verduurzamen van je woning is geld waard!
  Meer actueel