sluiten
Home Actueel
Appartement kopen? Informeer jezelf over de VvE en de onderhoudskosten!
Nieuws

Appartement kopen? Informeer jezelf over de VvE en de onderhoudskosten!

Heb je een appartement gekocht? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Als lid van de VvE zorg je samen met de andere appartementseigenaren voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van jullie appartementencomplex.    

Alhoewel het hebben van een reservefonds voor dit onderhoud wettelijk verplicht is wordt er volgens de Rijksoverheid bij ongeveer de helft van de VvE’s te weinig geld opzij gelegd voor dit reservefonds.   

Hypotheek Visie

donderdag 2 mei 2024

    Hoe werkt de VvE?   

    Een VvE bestaat uit alle appartementseigenaren van hetzelfde appartementencomplex. Zoals eerder aangegeven ben je automatisch een VvE-lid van jouw appartementencomplex zodra je het appartement hebt gekocht. De VvE-leden dienen gezamenlijk beslissingen te nemen. Wanneer de meerderheid van de VvE-leden het eens is over een beslissing wordt deze aangenomen.

    Slapende VvE’s   

    Alhoewel een VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud van het appartementencomplex, zijn er genoeg VvE’s in Nederland die hier niets aan doen. Bij deze zogenoemde ‘slapende VvE’s’ worden er geen vergaderingen over het onderhoud gehouden en is de VvE-bijdrage van iedere eigenaar vrij laag.

    Alhoewel een lage bijdrage door veel VvE-leden als een voordeel wordt gezien brengt dit op de lange termijn nadelen met zich mee. Niet alleen daalt de woningwaarde van ieder appartement door het gebrek aan onderhoud, maar de lage bijdrage kan ook resulteren in een te laag onderhoudsreservefonds! Bij noodzakelijke reparaties zoals een lekkage of een CV ketel die vervangen moet worden kunnen de kosten in de duizenden euro’s oplopen. Wanneer het onderhoudsreservefonds dan te laag is kunnen jij en de andere VvE-leden opeens met deze hoge kosten geconfronteerd worden.

    Wil je weten welke invloed de werking van een VvE op jouw woonlasten en financiering van een hypotheek kan hebben? Onze ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om je vrijblijvend te informeren tijdens een eerste gratis adviesgesprek! 

    Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

    Te weinig gereserveerd   

    Iedere VvE, op sommige uitzonderingen na, is verplicht om het jaarlijkse bedrag voor groot onderhoud op een reservefonds te zetten. Dit geld dient op een bankrekening (op naam van de VvE) te komen staan. Vanaf 2018 is het wettelijk verplicht om een minimumbedrag te reserveren voor het verrichten van groot onderhoud. De hoogte hiervan wordt bepaald op basis van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Wat ook mag is dat het minimumbedrag 0,5% van de herbouwwaarde van het appartementencomplex is.      

    Alhoewel er een minimumbedrag voor het reservefonds gereserveerd moet worden hebben veel VvE’s nog steeds te weinig reserve voor groot onderhoud. Het is daarom erg belangrijk om te weten of jouw VvE voldoende reserve heeft voor het geval er iets aan jouw gebouw moet gebeuren.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Nieuws Reservepotje voor groot onderhoud voor VvE's Blog Onderhoud - wel voor uw auto, maar niet voor uw hypotheek? Blog Als starter een huis kopen dankzij de Starterslening
    Meer actueel