sluiten
Home Actueel
Waarom het nu interessant kan zijn om een huis te kopen
Nieuws

Waarom het nu interessant kan zijn om een huis te kopen

Heb je plannen om een huis te kopen? De omstandigheden om nu te kopen zijn erg aantrekkelijk, maar veranderen wel. Hypotheek Visie zet de redenen om nu een huis te kopen voor je op een rij.

Hypotheek Visie

dinsdag 4 april 2017

De hypotheekrente staat laag

Momenteel staat de hypotheekrente nog historisch laag. Hoe lager de rente, hoe lager je maandlast. De mogelijkheid tot een lage maandlast maakt het aantrekkelijk om nu te kopen. Een ander voordeel van de lage rente is dat je meer kunt lenen. Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt namelijk ook naar de hypotheekrente gekeken. Je mag maar een deel van je inkomen besteden aan woonlasten. Omdat door een lagere rente je maandlasten laag zijn, kun je een groter bedrag lenen. Een droomwoning die eerst net niet binnen de mogelijkheden lag, kan nu ineens een optie zijn.

Ben verdere prijsstijgingen voor

Vergeleken met vorig jaar stijgen de huizenprijzen. Volgens cijfers van de NVM is de prijs in het eerste kwartaal van 2017 met 8,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt nog wel 9,9% onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 14,7% hoger dan op het dieptepunt. In vrijwel alle regio’s is sprake van deze prijsstijging. In Amsterdam is deze het grootst, maar ook in vele andere gebieden worden huizen duurder.

Het aanbod daalt, en woningen staan korter te koop

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt steeds sneller af. Dit komt enerzijds doordat de verkooptijd van een huis steeds korter wordt. De cijfers van de NVM van april 2017 laten zien dat de huizen het eerste kwartaal van 2017 gemiddeld 77 dagen te koop staan. Daarmee daalde de verkooptijd met 31 dagen ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is er een tekort aan nieuw woningaanbod

dat op de markt komt. De nieuwbouw is in sommige regio’s bij lange na niet genoeg om aan de vraag naar (nieuwbouw)woningen te voldoen. Dit leidt tot steeds meer krapte op de markt en prijsstijgingen.

Opbouw vermogen

Door een huis te kopen, kun je vermogen opbouwen. Dit kan bijvoorbeeld doordat je huis in waarde stijgt. Het kan echter ook zijn dat je huis in waarde daalt. Toch kun je ook dan nog vermogen opbouwen. Belangrijk is dat je een hypotheekvorm hebt waarbij je tussentijds aflost of waarbij je vermogen opbouwt om de hypotheek mee te kunnen aflossen. Na de looptijd van 30 jaar, is je huis vrij van hypotheek en heb je kapitaal opgebouwd. Bij verkoop van je huis, levert je dat een behoorlijk bedrag op. Uiteraard hoef je niet te verkopen. Maar het idee dat je na die 30 jaar geen hypotheeklasten meer hebt, levert ook veel op. Zeker wanneer je dan met pensioen gaat en je inkomen lager wordt.

Nu kopen voor jou interessant?

Er zijn genoeg redenen om te kopen. Maar of het voor jou verstandig is, is afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Het is belangrijk dat je een huis koopt waar je fijn kunt wonen met een hypotheek die past bij je levensstijl. Door bewust te kiezen voor een passende hypotheek, met een passende maandlast, en er voor te zorgen dat de maandlast ook betaalbaar blijft als de omstandigheden wijzigen, is een hypotheek geen last, maar zorgt het voor veel woonplezier. Wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel