sluiten
Home Actueel
2020 recordjaar voor de hypotheekmarkt
Nieuws

2020 recordjaar voor de hypotheekmarkt

De huizenmarkt heeft zich vorig jaar niets aangetrokken van de coronacrisis, blijkt uit de cijfers van het HDN (Hypotheken Data Netwerk) jaaroverzicht 2020. Het jaar gaat de boeken in als een recordjaar. Er zijn een recordaantal hypotheekaanvragen genoteerd, de gemiddelde huizenprijs was nog nooit zo hoog, de rentes opvallend laag. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar op een rij.

Hypotheek Visie

zaterdag 2 januari 2021

Met een stijging van 24,5% t.o.v. vorig jaar, registreerde HDN dit jaar 535.375 hypotheekaanvragen. Het gemiddelde hypotheekbedrag lag in 2020 op 321.100 euro waardoor er in totaal voor ruim 136 miljard euro aan hypotheken zijn aangevraagd via HDN.

Hypotheekaanvragen opstromers, oversluiters en verbouwers

De meeste hypotheekaanvragen kwamen van de zogenoemde opstromers. Dit zijn mensen die een huis kopen waarvan de waarde van de woning aanzienlijk hoger is dan de waarde van hun huidige woning. Zij zorgden voor in totaal 67.428 aanvragen, een stijging van 19,5% ten opzichte van 2019.

Ook zagen we in 2020 veel oversluiters. Er werden 109.875 hypotheken overgesloten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2019. Een verklaring voor deze hoge aantallen is de extreem lage rentestand.

Daarnaast was verbouwen populair. 63.126 huizenbezitters vroegen een tweede hypotheek aan voor een verbouwing/verduurzaming van de woning. Hier is eveneens sprake van een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde hypotheek voor een verbouwing bedroeg € 50.000.

Starters en doorstromers hebben het zwaar met de hoge huizenprijzen. Zij moesten vaker eigen geld inbrengen voor de koop van een woning. Volgens HDN komt dit doordat starters gezien hun grote behoefte aan woonruimte vaker moeten overbieden om een huis te kunnen kopen en ze aan hun hypotheek niet genoeg hebben.

Hypotheekadvies nodig?

Heb je plannen om een huis te kopen? Of wil je verbouwen of oversluiten? Maar vind je het door de coronacrisis spannend? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur. Op basis van jouw wensen en mogelijkheden brengt hij jouw mogelijkheden in kaart. Zo heb je duidelijk inzicht en kun je beter een keuze maken.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel