sluiten
Home Actueel
Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt
Nieuws

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt

Het gaat sinds april erg goed met de verkoop van nieuwbouwwoningen in Nederland. Ook in oktober zien we weer een stijging. Er werden 3.313 nieuwbouwwoningen verkocht, waarmee het aantal nu 10% boven gemiddelde van de afgelopen 5 jaar ligt. Dit meldt WoningBouwersNL op basis van verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant.

Hypotheek Visie

maandag 7 december 2020

Cijfers aantal verkochte nieuwbouwwoning

Tot en met de maand oktober zijn er dit jaar 28.525 woningen verkocht. WoningBouwersNL verwacht dat het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen eind van het jaar uitkomt op 34.000 tot 35.000. Hiermee komen we erg dicht bij het topjaar 2017, waarin 36.430 nieuwbouwwoningen zijn verkocht.

Volgens WoningBouwersNL zijn het voornamelijk huiseigenaren met veel overwaarde die profijt hebben van de lager rente die de nieuwbouwwoningen kopen.

Stikstof/PFAS-impasse

Vorig jaar ging het wat minder; in 2019 lag de verkoop 14% lager, doordat er veel verkopen noodgedwongen werden uitgesteld dor de stikstof/PFAS-impasse. WoningBouwersN vertelt dat lidbedrijven van de branchevereniging aangeven dat zij voor het komende half jaar nog genoeg projecten in de verkoop

hebben. Het is daarom aannemelijk dat in november en december het aantal verkopen in lijn zal zijn met het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar.”

Toekomst woningbouwproductie

Deze stijging betekent helaas nog geen zekerheid voor de toekomst. Gemeenten wijzen simpelweg te locaties toe om de woningbouwproductie op te schroeven naar meer dan 80.000 woningen per jaar. Ook zijn er meer aanvullende, lokale regels die de bouwprojecten duur en complex maken.

Nieuwbouwwoning kopen?

Er is verschil tussen het kopen van een nieuwbouwwoning en een bestaand huis. Heb je interesse in het kopen van een nieuwbouwwoning? Maak dan een afspraak met een adviseur van Hypotheek Visie.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel