sluiten
Home
Hypotheek berekenen en de hypotheekrente

Hypotheek berekenen berekenen en de hypotheekrente

Bij het berekenen van de maximale hypotheek speelt de hypotheekrente een belangrijke rol. De hoogte van de hypotheekrente bepaalt namelijk voor een groot deel wat de maandlast van je hypotheek wordt. 

Hogere rente is minder lenen

Een hogere rente betekent een hogere maandlast. Geldverstrekkers houden daar rekening mee. Bij een hogere hypotheekrente is de maximale hypotheek die je kunt krijgen lager dan bij een lage rente.

Voorbeeld hypotheek berekenen en de rente

Bij een inkomen van € 35.000 kun je met een hypotheekrente van 5% € 149.413 lenen. Bij een hypotheekrente van 4% is dit € 155.786. Behalve de hoogte van de hypotheekrente is het ook van belang hoe lang je de rente vastzet.

Toetsrente en de hypotheek berekenen

Er is een toetsrente vastgesteld die wordt gebruikt bij het bereken van de maximale hypotheek. Deze rente is niet altijd gelijk aan de aangeboden hypotheekrente. Wanneer je kiest voor een hypotheek met een rentevaste periode korter dan 10 jaar dan moet er met een toetsrente worden gerekend. Dit om te voorkomen dat mensen kiezen voor een korte renteperiode zodat ze meer kunnen lenen.

Een korte renteperiode lijkt gunstig. De hypotheekrente voor een korte rentevaste periode is namelijk laag. Maar wat als de rente flink stijgt en de rentevaste periode is afgelopen? Kun je dan je maandlasten nog betalen? Een korte rentevaste periode is dus risicovol.

Kies je voor een rentevaste periode langer dan 10 jaar, dan mag er wel gerekend worden met de werkelijke hypotheekrente. Je maandlasten blijven namelijk gedurende een langere periode gelijk.

Welke rentevaste periode kies je? Waar baseer je de keuze? Hypotheek Visie geeft je een aantal tips.

Lees meer over hoe lang zet je de hypotheekrente vast?

Benieuwd hoeveel je kunt lenen?

Bereken je maximale hypotheek of onze website of maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.