sluiten
Home Hypotheek en rente
Stijging of daling hypotheekrente, hoe kan dat?

Stijging of daling hypotheekrente, hoe kan dat?

De hypotheekrente bleef lang dalen en dalen. Af en toe zien we nu weer een kleine stijging. Maar soms daalt deze ook weer. Hoe komt de hypotheekrente tot stand? Wat zijn de belangrijkste factoren voor een stijging of daling?

Invloed kapitaalmarktrente

De grootste factor voor een verandering in de hypotheekrente is de kapitaalmarktrente. Op de kapitaalmarkt worden langlopende kredieten verhandeld, zoals aandelen en staatsobligaties. Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente. De hoogte van de kapitaalmarktrente is wel afhankelijk van de looptijd. Wat op dit moment nog meer speelt, zijn de Brexit en het huidige ECB-beleid (European Central Bank). Die zorgen voor onzekerheid. En dat zorgt ervoor dat de kapitaalrente beweeglijker wordt.

ECB-beleid

Het huidige ECB-beleid zorgt ervoor dat geld wegzetten bij de ECB voor banken niet aantrekkelijk is. Banken betalen nu voor een soort spaarrekening bij de ECB.

Er zijn al enkele verhogingen van de hypotheekrente geweest. Deze volgden op een stijging van de kapitaalmarktrente. Wat precies de oorzaak daarvan was? In elk geval het rentebesluit van de ECB. Elke zes weken wordt die opnieuw bepaald. En dat zorgt nu eenmaal altijd voor wat spanning.