sluiten
Home
Je partner uitkopen als je gaat scheiden

Je partner uitkopen als je gaat scheiden

Een scheiding heeft niet alleen een grote emotionele impact. Ook de invloed op je financiële leven is groot. Ben je samen eigenaar van het huis en wil je in de woning blijven wonen? Dan moet je je partner uitkopen. Wat betekent dit en hoe gaat dit in zijn werk?

De invloed van scheiden op je financiële leven is groot. Schakel met Hypotheek Visie om te kijken wat dit voor jou betekent

Uitkopen partner woning

Het uitkopen van je partner houdt in dat je de hypotheekschuld overneemt van je partner. Het eigendom van de woning draagt je ex-partner dan over aan jou. 

Het uitkopen van je partner en overdragen van de hypotheek gaat niet zomaar. Allereerst moet bepaald worden wat de waarde van de woning is. Hieruit wordt ook duidelijk of er sprake is van overwaarde of onderwaarde. De geldverstrekker toetst vervolgens of jij op basis van je inkomen de totale lasten kunt dragen en dus de hypotheek kan overnemen. 

Overwaarde en uitkopen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd en is er sprake van overwaarde op de woning dan heeft de vertrekkende partner recht op de helft van de overwaarde. Dit geld heb je waarschijnlijk niet zo ergens liggen. Het deel van de overwaarde waar je ex-partner recht op heeft kun je misschien meefinancieren in de hypotheek. Financieel moet dit uiteraard wel haalbaar zijn. Kan dit niet? Dan zijn er wellicht andere mogelijkheden.

Overwaarde en vermogensdeling

Is uitkopen niet mogelijk omdat je inkomen niet voldoende is? Dan kun je misschien ook andere afspraken maken. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd dan is al het vermogen van jullie samen. Het huis is onderdeel van je vermogen en valt dan ook binnen de vermogensdeling. Net als bijvoorbeeld lijfrentepolissen, verzekeringspolissen en de inboedel. Zo kun je misschien afspreken dat degene die vertrekt een groter gedeelte van de rest te verdelen boedel ontvangt.
Het is belangrijk om al vroeg in het scheidingstraject een afspraak te maken met een van onze hypotheekadviseurs. Zo kunnen je mogelijkheden goed in kaart worden gebracht voordat je de afspraken vast laat leggen in het echtscheidingsconvenant.

Wanneer het huis onder water staat, de hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van de woning, moet de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uitbetalen aan degene die in het huis blijft wonen.

Beperkte gemeenschap van goederen
Zijn jullie na 1 januari 2018 getrouwd, dan is dit waarschijnlijk in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor jullie trouwen van jou was, blijft dan ook van jou. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verkregen en schulden die dan ontstaan worden wel gemeenschappelijk.

Als jullie samenwonen in een huis waarvan de hypotheek op jouw naam staat en jullie zijn getrouwd na 1 januari 2018, dan blijft de woning van jou. Jij bent verantwoordelijk voor de hypotheekschuld en bij een scheiding hoeft de woning niet te worden verdeeld. Hebben jullie samen een huis gekocht en zijn jullie getrouwd in 2018 of erna? Dan valt het huis in het gemeenschappelijk vermogen. Het maakt dan niet uit wat de eigendomsverhouding was bij aankoop. Bij een scheiding wordt het huis fiftyfifty verdeeld, tenzij je anders afspreekt.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Wanneer je de lasten van de nieuwe hypotheekschuld gaat dragen, moet de hypotheek volledig op jouw naam komen te staan. Om te zorgen dat je ex-partner niet meer aansprakelijk is voor de hypotheekschuld wordt je ex-partner ontslagen van de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Jullie mogelijkheden

Bij Hypotheek Visie vinden we het belangrijk dat beide partners na een scheiding een nieuwe start kunnen maken met zo min mogelijk negatieve bagage in hun rugzak. Hierom werken wij samen met mediators om dit te realiseren.

Maak een afspraak