sluiten
Home Actueel
Prijzen bestaande koopwoningen 4,4% lager in april
Nieuws

Prijzen bestaande koopwoningen 4,4% lager in april

Voor koopstarters en doorstromers: Hypotheek Visie houdt de prijsontwikkeling op de huizenmarkt goed in de gaten. Goede hypothecaire keuzes maken hangt namelijk niet alleen af van je persoonlijke financiële situatie, maar ook van hoe de markt beweegt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt maandelijks de huizenprijzen in kaart. We blikken terug op de prijzen van koopwoningen in april.

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

vrijdag 26 mei 2023

prijzen koopwoningen dalen

  Koopwoningprijzen lager dan vorig jaar

  Tot december 2022 betaalden huizenkopers percentueel meer voor een bestaande woning dan het jaar daarvoor. Wel zagen we in de laatste maanden van 2022 al dat het verschil met de huizenprijzen in 2021 steeds kleiner werd. De prijsindex daalde voorzichtig. Sinds februari 2023 is goed zichtbaar dat de huizenprijzen lager zijn (-0,8%) dan in dezelfde maand vorig jaar. Vorige maand (april 2023) constateerde het CBS een daling van 4,4%, wat laat zien dat de daling stapsgewijs doorzet en huizen betaalbaarder worden.

  Minder mensen kochten woning in april

  Het aantal woningtransacties maakte een piek door in 2020 en de eerste maanden van 2021. De maanden daarna kochten minder mensen een nieuwe woning, wat tot op heden onveranderd blijft. In april 2023 registreerde het Kadaster ruim 12.000 woningtransacties. Dat is bijna 20% minder dan in april vorig jaar. Opmerkelijk is dat het aantal woningtransacties in maart weinig verschilde met maart 2022. 

  Nu een goed moment om een huis te kopen?

  De woningmarkt kent een eigen tendens en deinst mee op de golven van de economie. Belangrijk dus om te weten hoe de markt in elkaar zit op het moment dat je deze betreedt. Dat hoef je zeker niet allemaal zelf uit te zoeken. Een hypotheekadviseur is op de hoogte van de cijfers, trends, hypotheekrente en financiële mogelijkheden. Alles om ervoor te zorgen dat jouw hypotheek perfect bij jouw droomhuis en persoonlijke situatie past. Maak een afspraak en ontdek of het nu een goed moment is om te kopen. 

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  wonen ouders kinderen Nieuws Ouders en kinderen zoeken naar (woon)oplossing zonder risico van financiering Nieuws Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering
  Meer actueel