sluiten

Wat houdt het energielabel voor woningen in?

Het energielabel. Je kent het vast wel op koelkasten, wasmachines, televisies en andere apparaten. Sinds 2015 heeft ook elk huis in Nederland een energielabel. Dit energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Het label is verplicht bij de verkoop of verhuur van je huis. Heb je geen plannen om je huis te verkopen of te verhuren, dan kan het label een aanleiding zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. 

header-wat-houdt-het-energielabel-in

Indicatie

Het energielabel geeft een indicatie. Het is opgesteld op basis van de openbare gegevens uit het Kadaster en gegevens van vergelijkbare woningen. Vooraf is niet rekening gehouden met extra energiebesparende maatregelen die je al hebt getroffen.

Ben je het niet eens met het energielabel van jouw woning? Dan kun je via www.energielabelvoorwoningen.nl doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Denk aan dubbel glas, zonnepanelen, extra isolatie of een energiezuinige CV-ketel. Je moet dit wel aan kunnen tonen door een foto of nota mee te sturen.

Energiebesparende maatregelen

Rijzen je energiekosten de pan uit? En laat het energielabel ook zien dat je huis niet echt energiezuinig is? Dan kun je maatregelen nemen. Maar hoe ga je dat betalen? Je kunt je hypotheek verhogen. Je hypotheeklasten worden dan iets hoger, maar je bespaart wel op je energielasten. Heb je een hogere inschrijving op je hypotheek dan kun je zonder tussenkomst van de notaris je hypotheek verhogen tot maximaal het ingeschreven bedrag. Het verhogen van je hypotheek gaat natuurlijk niet zomaar, er wordt nog wel getoetst of verhoging op basis van je financiële situatie mogelijk is.

Het goede nieuws is dat je bij veel geldverstrekkers extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. Een bedrag van maximaal € 9.000 kan buiten beschouwing gelaten worden bij de inkomenstoets waarmee je maximale hypotheek wordt berekend.

Energiebespaarlening

Je kunt ook kiezen voor een Energiebespaarlening van de overheid. Met deze lening hoef je de investering niet in één keer te voldoen, maar spreid je de kosten via maandelijkse betalingen voor de lening uit over meerdere jaren. Het is mogelijk om een bedrag tussen de € 2.500 en € 25.000 te lenen. Bij de Energiebespaarlening kun je profiteren van een laag rentetarief.

Welke financiering past bij jou?

Energiebesparende maatregelen vragen soms om een flinke investering. Het is wel goed voor je portemonnee én milieu. Ook kan je huis meer waard worden. Of je het bedrag dat nodig is voor de investering kunt financieren en welke vorm van financiering het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een goede adviseur kan je inzicht geven.