sluiten
Home Actueel
Besparen op je hypotheek
Nieuws

Besparen op je hypotheek

Een van de grootste vaste kostenposten voor een huiseigenaar zijn de maandlasten van de hypotheek. Het zou fijn zijn als je kunt besparen op deze maandlasten. Nu de hypotheekrente zo laag staat, is de kans op besparing zeker aanwezig. Een goed moment om je hypotheek eens onder de loep te nemen. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je maandlasten. Hypotheek Visie zet ze voor je op een rij.

Hypotheek Visie

maandag 25 oktober 2021

Hypotheek oversluiten

Wil je je maandlasten verlagen? Dan kan het oversluiten van je hypotheek een optie zijn. Je lost je huidige hypotheek af en sluit een nieuwe hypotheek af tegen de huidige lage hypotheekrente. Het grote voordeel van oversluiten is dat je de hypotheekrente weer voor een lange tijd kunt vastzetten. Zo kun je lang profiteren van de lage rente.

Het oversluiten van je hypotheek brengt wel kosten met zich mee, zoals advieskosten en taxatie- en notariskosten. Ook moet je misschien een boete betalen aan de geldverstrekker waar je hypotheek loopt. De hoogte van de boete is afhankelijk van je huidige hypotheekrente en de periode dat je rente nog vaststaat. De kosten van het oversluiten van je hypotheek kun je zelf betalen, maar deze kun je ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Dit kan alleen als de waarde van je woning hoger is dan je huidige hypotheekbedrag. Een hypotheekadviseur kan voor je berekenen wat in jouw situatie de beste optie is.

Einde rentevaste periode en je hypotheek oversluiten

Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort af? Dan krijg je minimaal 3 maanden van tevoren een nieuw rentevoorstel van de geldverstrekker. Check of dit echt de laagste rente is. Op het einde van je rentevaste periode kun je je hypotheek zonder boete oversluiten. Het is dus de moeite waard om te onderzoeken of je bij een andere geldverstrekker een lagere rente kunt krijgen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen.

Rentemiddeling

Is het oversluiten van je hypotheek geen optie? Bijvoorbeeld omdat je te veel boete moet betalen of omdat je huis onder water staat. Maar wil je toch graag de maandlasten van je hypotheek verlagen, dan kun je misschien kiezen voor rentemiddeling. Bij rentemiddeling blijf je bij je huidige geldverstrekker maar stap je tussentijds over naar een andere hypotheekrente. De nieuwe rente die je gaat betalen, is een gemiddelde van de huidige rente en de nieuwe marktrente voor hypotheken. Aan rentemiddeling zijn ook kosten verbonden, namelijk advies- en administratiekosten. Niet elke bank biedt de mogelijkheid tot rentemiddeling aan. Informeer bij je hypotheekadviseur of rentemiddeling voor jouw situatie mogelijk is.

Waarde van je woning gestegen of hypotheekbedrag gedaald

De hoogte van de hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de risicoklasse. De risicoklasse is de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Bij een hypotheekbedrag van € 250.000 en een woningwaarde van € 300.000 is dit bijvoorbeeld 83%. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger de rente. Heb je de afgelopen periode afgelost op je hypotheek? Of is de waarde van je woning gestegen? Dan val je misschien in een lagere risicoklasse. Een aantal geldverstrekkers verlaagt dan automatisch je hypotheekrente. Maar soms moet je hier zelf om vragen. Je hypotheekadviseur kan dit voor je nagaan.

Wil je weten of je kunt besparen op de maandlasten van je hypotheek en welke oplossing het beste bij jou past? Maak dan een afspraak met een financieel adviseur van Hypotheek Visie.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel