sluiten
Home Actueel
Kosten die komen kijken bij aankoop woning
Blog

Kosten die komen kijken bij aankoop woning

Denk je aan het kopen van een woning, dan denk je al vrij snel aan een hypotheek. Door geld te lenen van een geldverstrekker – op basis van je inkomen – kunnen veel huizenkopers een huis betalen. Maar met alleen de hypotheek zelf ben je er vaak nog niet. Koop je een woning, dan zijn er extra kosten waar je rekening mee moet houden. Regelmatig krijg ik van klanten de vraag aan welke extra kosten ze dan moeten denken. Tijd om ze op een rij te zetten!

Laatst gewijzigd

maandag 1 juni 2020

Een hypotheek afsluiten

De hoogte van de hypotheek en de rentestand bepalen de hoogte van de maandlasten van je woning. Vergeet niet dat er aan het afsluiten van een hypotheek kosten verbonden zijn. En dan heb ik het niet alleen over de advieskosten van een hypotheekadviseur, maar ook over:

  • Taxatiekosten (een taxateur schat de woning op waarde).

  • Notariskosten (bij de notaris schrijf je de hypotheekakte in).

  • Bankgarantie

  • Kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) (indien van toepassing).

De Kosten Koper

Bij een bestaande woning staat er vaak achter de vraagprijs k.k. vermeld. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten die bij het op naam zetten van de woning horen. Dus de notariskosten voor overdracht van de woning. Daarbij

komt ook een overdrachtsbelasting van 2% kijken. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan vind je de afkorting v.o.n, vrij op naam. De overdrachtsbelasting en notariskosten zoals zojuist genoemd, zitten dan inbegrepen in de koopprijs.

Hoe betaal je die extra kosten?

Op dit moment mag je 100% van de waarde van een woning lenen. Dit betekent dat je in de hypotheekgeen ruimte meer overhoudt voor het betalen van de extra kosten. Dat is de reden dat je in veel gevallen dus eigen geld nodig hebt om een woning te kunnen financieren.

Wil je precies weten op welke kosten je uitkomt in jouw situatie? Een hypotheekadviseur geeft je graag inzicht in de cijfers. Maak een afspraak.

Keyana de Waalis Casemanager bij Hypotheek Visie. Ze is verantwoordelijk voor de voortgang van de aanvragen en heeft dagelijks veel contact met klanten en maatschappijen. In haar blogs vertelt ze over haar ervaringen en werk als Casemanager.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel