Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Wist je dat je woning jaarlijks op waarde wordt geschat? Dit wordt de WOZ-waarde genoemd (Waarde Onroerende Zaken). Het is belangrijk dat je woning goed op waarde wordt geschat, want je moet meer belasting betalen naarmate je WOZ-waarde hoger uitvalt.
Laatst gewijzigd
donderdag 28 november 2024
De WOZ-waarde is de basis van vele verschillende belastingberekeningen. Denk bijvoorbeeld aan de onroerendezaakbelasting. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op je inkomstenbelasting, doordat de woningwaarde bepalend is voor je eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is namelijk een percentage van de WOZ-waarde.
Jaarlijks wordt op 1 januari de WOZ-waarde van je woning geschat. Wordt deze woningwaarde te hoog ingeschat? Dan moet je dus meer belasting betalen. Het is mogelijk om je eigen WOZ-waarde te controleren. Vooral nu het einde van het jaar langzaam nadert, is het belangrijk om tijdig je WOZ-waarde te controleren. Op deze manier voorkom je een verrassende geschatte waarde op 1 januari 2025. Verder is het gemakkelijker om tegen deze waardebepaling in bezwaar te gaan indien de geschatte waarde veel hoger ligt dan je eigen gecontroleerde WOZ-waarde.
Maar hoe controleer je precies je eigen WOZ-waarde? Je kunt bij het WOZ-waardeloket gratis de WOZ-waarde van je woning opvragen. Verder is het mogelijk om bij je gemeente een taxatieverslag over je woning op te vragen, dit is vaak wel tegen betaling.
Tot slot kun je door de koopsominformatie van het Kadaster te achterhalen weten of de WOZ-waarde die je hebt ontvangen ongeveer klopt. Het Kadaster geeft je dan informatie over de aankoopprijs van je woning. Hou er wel rekening mee dat het inwinnen van deze informatie bij het Kadaster ook geld kost. Ook is het belangrijk om te weten dat de koopsommen van het Kadaster niet hetzelfde zijn als de WOZ-waarde. Hierdoor zijn de WOZ-waarden van het WOZ-waardeloket beter om mee te vergelijken.
Een andere reden om je WOZ-waarde zelf te controleren is de mogelijkheid om je risico-opslag te verlagen. De risico-opslag is een onderdeel van je maandlasten. De risico-opslag kan onder andere worden verlaagd wanneer de woningwaarde van je huis stijgt. Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren in het algemeen fors zijn gestegen, zijn veel woningen in waarde omhoog gegaan.
Wanneer je denkt dat je risico-opslag omlaag kan, kun je jouw bank bellen om dit verzoek in te dienen. De kans is groot dat de bank je wel gaat vragen om een bewijsstuk aan te leveren dat aantoont dat je woningwaarde daadwerkelijk is gestegen. Een bewijsstuk waar je WOZ-waarde in geregistreerd staat is in dit geval verstandig om te hebben. Bij sommige banken is een gratis WOZ-beschikking namelijk voldoende. Andere banken zouden je wellicht vragen om een desktoptaxatie of een taxatierapport, wat vaak tegen betaling is. Meer informatie over het verlagen van je risico-opslag kun je vinden door op de link te klikken.
Weet je niet zeker of het verstandig is om je risico-opslag te verlagen? De professionele hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie kijken graag met je mee naar jouw financiële situatie in een vrijblijvend gesprek.