Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Treed je in het huwelijk, dan trouw je nu automatisch in gemeenschap van goederen als je geen aparte afspraken maakt. Dit geldt ook voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Daar komt per 1 januari 2018 verandering in. Dan is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de standaard. En dat is nogal een verschil. Dit betekent dat er minder gemeenschappelijk wordt. Hoe zit dit met je koophuis en je hypotheek? We leggen het aan je uit.
Hypotheek Visie
dinsdag 21 november 2017
Als je trouwt in gemeenschap van goederen dan worden alle bezittingen en schulden van jullie samen. Het maakt daarbij niet uit of deze vóór of tijdens jullie huwelijk zijn opgebouwd. Het huis is automatisch van jullie beiden. Dit geldt dan ook voor de bijbehorende hypotheekschuld. Als jullie gaan scheiden dan worden alle bezittingen en schulden fiftyfifty gedeeld. Er zijn wel uitzonderingen op de regel dat alles gemeenschappelijk wordt. Bijvoorbeeld een schenking of erfenis valt niet in de gemeenschap als bij de schenking of in het testament via een uitsluitingsclausule is bepaald dat dit bedrag privé vermogen blijft.
Vanaf 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat voor jullie trouwen van jou was, blijft privé vermogen van jou. Een erfenis of schenking die je krijgt tijdens het huwelijk valt straks niet meer automatisch in de gemeenschap. Bezittingen die tijdens het huwelijk worden verkregen en schulden die dan ontstaan worden wel gemeenschappelijk. Ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat, is dat automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wil je afwijken van de regels, dan dien je net zoals nu huwelijkse voorwaarden op te maken bij de notaris.
Gaan jullie volgend jaar trouwen en kopen jullie vervolgens samen een woning? Dan valt deze woning in de gemeenschap.
Stel dat jij al een huis met de hypotheek op jouw naam hebt. Jullie geven elkaar in 2018 het ja-woord. Dan blijft de woning van jou en jij bent verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Gaan jullie scheiden, dan hoeft de woning niet verdeeld te worden.
Wonen jullie al samen in een huis dat jullie samen hebben gekocht? Dan valt het huis in het gemeenschappelijk vermogen als jullie trouwen in 2018. Het is dan niet meer relevant wat de eigendomsverhouding was bij aankoop. Bij een latere scheiding dient de woning fiftyfifty te worden verdeeld.
Kopen jullie samen aan en heeft een van jullie meer eigen spaargeld ingelegd dan de ander en gaan jullie in 2018 trouwen? Dan is het van belang om deze meerinleg (bijvoorbeeld ooit verkregen uit schenking of erfenis) goed schriftelijk vast te (laten) leggen. Als dit niet of onjuist wordt gedaan verdampt de helft van deze vordering, omdat de vordering op je partner (door het gemeenschappelijk worden van de woning) ook gemeenschappelijk wordt als ja na 1 januari 2018 trouwt.
Ga je in 2018 trouwen en wil je weten wat dit betekent voor je huis en hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Hypotheek Visie.