sluiten
Home Actueel
Veranderingen op de woningmarkt
Nieuws

Veranderingen op de woningmarkt

Het enige constante op de huidige woningmarkt is verandering. Sta jij op het punt een woning te kopen? Of ben je nieuwsgierig wat de invloed is van de marktontwikkelingen op jouw situatie? Lees nu de belangrijkste ontwikkelingen van dit moment.

Hypotheek Visie

maandag 2 oktober 2017

Spaargeld wordt steeds belangrijker

Met de laatste maanden van dit jaar in het vooruitzicht werpen we alvast een blik op volgend jaar. Starters op de woningmarkt worden dit jaar al met hun neus op de feiten gedrukt dat spaargeld van groot belang is. Door drukte op de woningmarkt en het krappe aanbod stijgen de huizenprijzen en zijn veel kopers nu al aangewezen op hun spaarrekening. In 2018 mag je nog maar 100% van de waarde van je woning lenen, wat betekent dat je bijvoorbeeld Kosten Koper en verbouwingskosten niet meer mee kunt financieren in je hypotheek. En dus zelf met spaargeld moet betalen. Het inbrengen van eigen middelen speelt dan een nog prominentere rol op de woningmarkt.

Voor het eerst in de historie zakt rente voor 30 jaar vast (NHG) onder de 3%

Dat de consument zich voorbereid op een stijging van de rente is logisch te noemen. We ontvangen verschillende geluiden dat er renteverhogingen op komst zijn. Voor het eerst in acht weken noteerden we meer renteverhogingen dan renteverlagingen, maar toch daalt de gemiddeld hypotheekrente in zijn algemeenheid nog steeds. De rente voor een hypotheek met 30 jaar vast doorbrak zelfs de 3%. In 2015 zakte de rente voor 10 en 20 jaar vast al onder dit percentage, maar nu volgt ook de rente voor 30 jaar vast.

Vertrouwen in de woningmarkt is hoog, maar daalt licht

Het vertrouwen in de woningmarkt zat het afgelopen jaar in de lift. Niet gek, want het herstel van de economie blijft aanhouden. Ondanks de positieve kijk van consumenten op de woningmarkt zorgen de huidige veranderingen toch voor een lichte daling in dit vertrouwen. Er is nog steeds een historisch lage hypotheekrente, maar verwacht wordt dat deze weer gaat stijgen. Ook het krappe aanbod aan woningen zorgt voor een kentering in het vertrouwen. Een geschikte woning vinden is een uitdaging. Men ervaart dat het steeds lastiger wordt om, vooral als starter, de woningmarkt te betreden.

Bron: Kadaster, Eufin, ABN-AMRO

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel