sluiten
Home Actueel
De huidige woningmarkt
Nieuws

De huidige woningmarkt

Op zoek naar een huis? Wees er snel bij. Er worden momenteel meer huizen dan ooit verkocht, maar ze staan maar kort te koop.

Hypotheek Visie

vrijdag 9 februari 2018

Record aantal verkopen

De huizenverkoop breekt momenteel alle records. De hypotheekomzet groeide in 2017 tot 101 miljard euro en bereikte hiermee het hoogste niveau sinds 2007. Er is een enorme vraag naar koophuizen. Doordat er zoveel vraag is op de markt stijgen de prijzen. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2017 toegenomen tot ruim 263.000 euro. De verschillen tussen de gemeentes zijn in 2017 weer groter geworden in vergelijking met voorgaande jaren. Als je nu een huis wilt kopen kan het dus interessant zijn om eens in de omliggende gemeentes te kijken of daar misschien een huis staat wat wel binnen je budget valt. Met nieuwbouw wordt in vele gemeentes steeds meer voldaan aan de toenemende vraag naar koophuizen. In sommige gemeentes zoals Amsterdam blijft het echter lastig en kostbaar om een huis te kopen. Dan is het handig als je goed voorbereid op huizenjacht gaat.

Starters

Vanwege de stijgingen in huizenprijzen en veranderingen in wetgeving waardoor je minder hypotheek kunt krijgen en meer eigen geld moet inleggen is het voor starters steeds lastiger om een huis te kunnen kopen. Toch zijn er door de huidige lage rentestand wel mogelijkheden. Als starter kun je het beste op tijd gaan sparen voor een eigen woning. Informeer bij een adviseur wat je mogelijkheden zijn. Als je toch onvoldoende middelen hebt kun je misschien de hulp van ouders inroepen als dat mogelijk is. Er mag belastingvrij tot 100.000 euro worden geschonken voor het kopen van een huis.

Investeren in duurzaam

Het is natuurlijk prettig als je zo laag mogelijke maandlasten hebt zodat je meer ruimte over houdt om leuk te leven. Uit onderzoek van GFK blijkt inmiddels vele huizenbezitters open staan voor het verlagen van het energieverbruik voor lagere maandlasten. Steeds meer mensen voegen energiebesparende aanpassingen aan het huis toe.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor het kopen van een huis? Laat een adviseur je situatie berekenen en uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Maak nu een afspraak >

Bron: CBS, Kadaster, ABN AMRO, Vereniging Eigen Huis, GFK

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel