sluiten
Home
Je huurhuis kopen van de verhuurder

Een woning kopen zonder verhuizing

Je huurwoning kopen van de verhuurder

Heb je een voorstel ontvangen van je verhuurder om je huidige huurwoning te kopen van de verhuurder? Super! Nu wil je waarschijnlijk weten of dit financieel mogelijk is. Daar gaat Hypotheek Visie je bij helpen, met de Hypotheekbelofte of een gratis eerste afspraak waarin we jouw maximale hypotheek berekenen.

Uitponden

  Waarom wil mijn verhuurder mijn woning verkopen?

  In sommige gevallen kiest een woningverhuurder ervoor om het bezit aan huurwoningen te verkleinen. Ook kan het zo zijn dat de woningverhuurder verwacht meer inkomsten te krijgen bij het verkopen van de woning. Uit onderzoek blijkt dat woningeigenaren op dit moment minder verdienen met de verhuur van woningen dan voorheen. Dat komt bijvoorbeeld door hogere belastingen en hogere rente. Ook heeft de overheid met de Wet Betaalbare Huur plannen om een maximum te stellen aan huurprijzen. Dat zorgt ook voor minder rendement voor verhuurders, beleggers en woningcorporaties. Wanneer een verhuurder een woning verkoopt aan de huidige huurder, noem je dat uitponden.

  Heb ik de financiële middelen om mijn huurwoning te kopen?

  Wil je direct zekerheid over je maximale hypotheek? Met de Hypotheekbelofte van Hypotheek Visie heb je inzicht in hoeveel je kunt lenen en zekerheid over je maximale hypotheek. Op basis van je persoonlijke gegevens berekenen we wat je leenmogelijkheden zijn. Zo weet je heel snel of je de financiële mogelijkheden hebt om je huurwoning van de verhuurder te kopen. 

  Vul hieronder je gegevens in. Je ontvangt een rapport waarin een globale indicatie staat over je maximaal af te sluiten hypotheek. Vervolgens nemen wij contact met je op om gratis en vrijblijvend eens met een financieel adviseur te praten over jouw mogelijkheden.

  Mijn verhuurder wil mijn huurhuis aan mij verkopen: waar moet ik op letten?

  Het kan een goed idee zijn om je huurwoning te kopen. Je wordt daarmee namelijk echt eigenaar van de woning waar je al huur voor hebt betaald. 

  Neem deze punten eens in overweging: 

  • Met een koopwoning bouw je vermogen op. Met een hypotheek houd je maandelijks dezelfde lasten over. Bij een huurwoning kun je jaarlijks te maken krijgen met huurverhogingen.

  • Heb je zelf al geïnvesteerd in je woning, in de vorm van een vloer, badkamer of keuken? Dan kan het voordelig zijn om eigenaar te worden van de huurwoning door deze te kopen van je verhuurder. Een koopwoning kan je daarnaast geheel naar jouw wensen aanpassen. 

  • Bij het kopen van een huurhuis van je verhuurder, word je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Dit brengt nieuwe kosten met zich mee, die je eerder niet hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een Cv-ketel of het schilderen van de kozijnen. 

  • Ook zal je bij een koopwoning rekening moeten houden met kosten om de woning te verduurzamen. 

  • Koop je een appartement? Dan moet je maandelijks een bijdrage betalen aan de VvE, de Vereniging van Eigenaren. 

  • Als de markt terugvalt, dan kan het moeilijker worden om je woning te verkopen.

  Uitponden: wat is dat?

  Vraagt jouw verhuurder je of je jouw huurhuis wilt kopen? Dan heet dat in de vastgoedsector: uitponden. Uitponden betekent letterlijk het verkopen van huurwoningen. Dat kan aan de vertrekkende huurder, maar ook aan nieuwe bewoners.

  Liever direct een afspraak met één van onze adviseurs? Dat kan natuurlijk ook. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend.