Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Als je mantelzorger bent voor bijvoorbeeld je ouder(s) is het belangrijk dat je er snel kan zijn wanneer dit nodig is. Een mantelzorgwoning kan hierin een uitkomst bieden. In dit artikel vertellen we je de voordelen van een mantelzorgwoning en wat je moet doen om een mantelzorgwoning te mogen plaatsen.
Laatst gewijzigd
donderdag 3 april 2025
Een mantelzorgwoning is bedoeld als woning voor de zorgbehoevende op jouw terrein. Ook kun je de mantelzorgwoning op het terrein van de zorgbehoevende laten plaatsen om er vervolgens zelf in te wonen. Door een mantelzorgwoning kunnen ouderen langer in hun huis blijven wonen. Wanneer de zorgbehoevende vertrekt of overlijdt moet de mantelzorgwoning weer worden opgeheven.
Een mantelzorgwoning kun je op verschillende manieren laten plaatsen. Zo kun je een al gebouwde mantelzorgwoning laten plaatsen op jouw terrein of op het terrein van de zorgbehoevende. Ook kun je de mantelzorgwoning als aanbouw aan je eigen huis laten bouwen. Verder is het mogelijk om bijvoorbeeld je garage te laten ombouwen naar een mantelzorgwoning.
Ben je benieuwd of het voor jou financieel haalbaar is om een mantelzorgwoning te plaatsen? Bij Hypotheek Visie kijken we graag naar jouw financiële situatie om te zien wat er mogelijk is. Vul het onderstaande formulier in om een vrijblijvende afspraak te maken.
Om een mantelzorgwoning te mogen bouwen heb je de juiste vergunningen nodig. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te plaatsen, maar als dat niet kan, loop je al snel tegen procedures aan die maanden of zelfs jaren kunnen duren. Per gemeente zijn er andere regels over hoe je de juiste vergunningen kunt krijgen. Wanneer je een mantelzorgwoning wilt laten bouwen, is het daarom verstandig om de regels van jouw gemeente te checken.
In februari heeft minister Keizer een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief wordt het voorstel gedaan om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te kunnen plaatsen op achtererven. De Wet versterking regie volkshuisvesting, waar dit voorstel onderdeel van is, moet nog wel worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Daardoor is het nog onduidelijk of en wanneer dit voorstel daadwerkelijk in werking treedt.