sluiten
Home
Werkgeversverklaring en intentieverklaring 2023

Werkgeversverklaring en intentieverklaring 2023

Ben je in loondienst en wil je een hypotheek aanvragen? Dan heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. De werkgeversverklaring is een formulier waarop je werkgever je inkomen invult. Ook staat hierop of je een vast of tijdelijk contract hebt. Met een werkgeversverklaring laat je aan de geldverstrekker zien wat jouw inkomenssituatie is. Onderdeel van de werkgeversverklaring is een intentieverklaring.

Werkgeversverklaring

Download de digitale werkgeversverklaring

Wil je direct een PDF downloaden zodat je werkgever deze kan invullen?

Ontvang je van je werkgever een ingevulde werkgeversverklaring? Dan is het verstandig om even te kijken of het formulier correct en volledig is ingevuld. Je adviseur of een van zijn collega’s controleert de werkgeversverklaring vaak ook nog voordat deze wordt doorgestuurd naar de geldverstrekker.

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Het is een verklaring van je werkgever waarin hij aangeeft de intentie te hebben je tijdelijke contract na afloop om te zetten in een vast contract voor onbepaalde tijd. Met deze verklaring kun je in veel gevallen een hypotheek aanvragen. Alsof je een vast contract hebt.

Intentieverklaring werkgever

Ik heb geen intentieverklaring. Wat nu?

Krijg je geen intentieverklaring van je werkgever? Ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers zien je dan als een flexwerker. Ze kijken dan naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Daarmee kun je een hypotheek afsluiten. Wel kun je vaak iets minder lenen. Om je kansen op een hypotheek zonder intentieverklaring te vergroten, kun je misschien gebruik maken van:

  • Perspectiefverklaring

Heb je een flexibel arbeidscontract via een uitzendbureau? Dan kun je misschien een perspectiefverklaring aanvragen. Deze verklaring geeft inzicht in je inkomens- en loopbaanmogelijkheden. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bovendien is het niet mogelijk om het via elk uitzendbureau aan te vragen.

Met een perspectiefverklaring mag je uitgaan van het huidige inkomen bij de hypotheekaanvraag. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Plan dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

  • Arbeidsmarktscan

De Arbeidsmarktscan brengt jouw kansen op de arbeidsmarkt in kaart. Je kunt deze test samen met de adviseur van Hypotheek Visie invullen. Vanaf een bepaalde minimum score gaat de geldverstrekker uit van je huidige inkomen bij de hypotheekaanvraag. Deze scan wordt niet door elke geldverstrekker geaccepteerd.

Wil je de mogelijkheden van de Arbeidsmarktscan bekijken? Plan dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Digitale werkgeversverklaring

Het invullen van de werkgeversverklaring ging in het verleden nogal eens verkeerd. Er stonden fouten in of het formulier werd onvolledig ingevuld. Het gevolg: de geldverstrekker weigert de werkgeversverklaring. Er moest dan weer opnieuw een formulier worden ingevuld en aangeleverd. Het aanvraagproces werd zo onnodig vertraagd en dit levert soms extra en onnodig stress op.

Om het aantal fout ingevulde werkgeversverklaringen te verlagen, heeft de Stichting Waarborgfonds eigen Woningen (WEW) een nieuwe werkgeversverklaring ontwikkeld. Deze stichting is onder ander verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze nieuwe versie is een interactieve pdf. Het formulier kun je digitaal invullen. Dit kun je zelf al grotendeels doen. Je werkgever hoeft alleen maar een handtekening te zetten. Zelfs een firmastempel is niet nodig. Als je werkgever het liever met een pen invult, dan is dit geen probleem.

Deze nieuwe verklaring wordt niet door elke geldverstrekker geaccepteerd. Sommige geldverstrekkers willen juist wel een firmastempel. Je adviseur kan je alles vertellen over de eisen van de geldverstrekker.

Wat staat er op een werkgeversverklaring?

Op een werkgeversverklaring staan verschillende vragen over je werk en over je inkomen. Je werkgever vult deze vragen voor je in. Deze vragen komen hierin onder andere aan bod: 

  1. De gegevens van de werkgever en de gegevens van jou als werknemer

  2. De aard van het dienstverband: vast, tijdelijk, flexibel plus eventuele proeftijd

  3. Een intentieverklaring van de voortzetting van het dienstverband

  4. Het inkomen, onderverdeeld in bruto salaris, vakantietoeslag, 13e maand, eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslag, overwerk en provisie

Hoe lang is mijn werkgeversverklaring geldig?

Over het algemeen is een werkgeversverklaring drie maanden geldig. Duurt het langer voordat je je droomwoning hebt gevonden? Let erop dat je tijdig een nieuwe verklaring aanvraagt als dat nodig is. 

Vragen over de werkgeversverklaring?

Wil je meer weten over de werkgeversverklaring of intentieverklaring? Of wil je jouw mogelijkheden bespreken? De financieel adviseur van Hypotheek Visie helpt je graag verder.

Maak een afspraak

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren