sluiten
Home
Werkgeversverklaring voor aanvragen van een hypotheek

Werkgeversverklaring voor aanvragen van een hypotheek

Als je in loondienst bent en je wilt een hypotheek aanvragen, dan heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. Dit is een formulier waarop je werkgever je inkomen invult en aangeeft of je een vast of tijdelijk contract hebt. Met een werkgeversverklaring laat je aan de geldverstrekker zien wat je inkomenssituatie is.   

Werkgeversverklaring

Wat is een intentieverklaring?

De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Het is een verklaring van je werkgever dat hij de intentie heeft om je tijdelijke contract na afloop om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Met deze verklaring kun je in veel gevallen een hypotheek aanvragen. Alsof je een vast contract hebt.

Ik heb geen intentieverklaring. Wat nu?

Wat als je geen intentieverklaring krijgt van je werkgever? Ook dan zijn er mogelijkheden om toch een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers zien je dan als een flexwerker. Ze kijken dan naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Wel kun je dan vaak iets minder lenen.
Om je kansen op een hypotheek te vergroten, kun je misschien gebruik maken van:

  • Persperctiefverklaring
    Heb je een flexibel arbeidscontract via een uitzendbureau, dan kun je misschien een perspectiefverklaring aanvragen. Deze verklaring geeft inzicht in je inkomens- en loopbaanmogelijkheden. Om in aanmerking te komen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bovendien is het niet mogelijk om het via elk uitzendbureau aan te vragen. Met een perspectiefverklaring mag je uitgaan van het huidige inkomen bij de hypotheekaanvraag.

  • Arbeidsmarktscan
    De Arbeidsmarktscan brengt jouw kansen op de arbeidsmarkt in kaart brengt. Je kunt deze test samen met de adviseur van Hypotheek Visie invullen. Vanaf een bepaalde minimum score gaat de geldverstrekker uit van je huidige inkomen bij de hypotheekaanvraag. Deze scan wordt niet door elke geldverstrekker geaccepteerd.

Intentieverklaring werkgever

Digitale werkgeversverklaring

Het invullen van de werkgeversklaring ging nogal eens verkeerd. Er stonden fouten in of het formulier werd onvolledig ingevuld. Het gevolg: de geldverstrekker weigert de werkgeversklaring. Er moest dan weer opnieuw een formulier worden ingevuld en aangeleverd. Het aanvraagproces werd zo onnodig vertraagd en dit levert soms extra en onnodig stress op.

Om het aantal fout ingevulde werkgeversverklaringen te verlagen, heeft de Stichting Waarborgfonds eigen Woningen (WEW) een nieuwe werkgeversverklaring ontwikkeld. Deze stichting is onder ander verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze nieuwe versie is een interactieve pdf. Het formulier kun je digitaal invullen. Dit kun je zelf al grotendeels doen. Je werkgever hoeft alleen maar een handtekening te zetten. Zelfs een firmastempel is niet nodig. Als je werkgever het liever met een pen invult, dan is dit geen probleem.

Deze nieuwe verklaring wordt echter niet door elke geldverstrekker geaccepteerd. Sommige geldverstrekkers willen juist wel een firmastempel. Je adviseur kan je meer vertellen over de eisen van de geldverstrekker.

Ontvang je van je werkgever een ingevulde werkgeversverklaring? Dan is het verstandig om even te kijken of het formulier correct en volledig is ingevuld. Je adviseur of een van zijn collega’s controleert de werkgeversverklaring vaak ook nog voordat deze wordt doorgestuurd naar de geldverstrekker.

Vragen over de werkgeversverklaring?

Wil je meer weten over de werkgeversverklaring of wil je jouw mogelijkheden bespreken? De financieel adviseur van Hypotheek Visie helpt je graag verder.

Maak een afspraak

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren