sluiten
Home Actueel
Grote liefde gevonden?
Blog

Grote liefde gevonden?

En dan ben je ineens verliefd. Tot over je oren. Het voelt goed en al snel besluit je om te gaan samenwonen. Die beslissing is snel genomen, maar heb je daarbij ook nagedacht over de juridische gevolgen? Bij het kopen van een woning kun je het beste ook even nuchter naar de feiten kijken. Ook al ben je hoteldebotel verliefd. Zo krijg ik, als notaris, geregeld de vraag van koppels welke keuze ze het beste kunnen maken. Een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap, trouwen of toch niks?

Laatst gewijzigd

woensdag 9 mei 2018

Juridische en financiële impact

De keuze om wel of niet te gaan samenwonen heeft juridische en financiële impact. Zo word je als je gaat samenwonen niet meer als alleenstaande gezien. Met alle gevolgen voor je eventuele sociale voorzieningen en toeslagen. Maar ook vanuit het oogpunt van de erfbelasting zijn er consequenties. Zo ben je voordeliger uit als je samenwoont wat betreft de belasting die je betaalt over een erfenis. En zo zijn er nog veel meer zaken die je op een rijtje moet zetten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Erfgenamen

Stel je voor: als samenwoners koop je samen een huis. Jij de helft en je partner de andere helft. Als je dan geen testamenten maakt -en je zou komen te overlijden- dan wordt jouw helft van jullie huis eigendom van jouw wettelijke erfgenamen. Als je geen kinderen hebt, zijn dat je ouders en broers en zussen. Dat is geen wenselijke situatie vinden de meesten aan wie ik dit voor leg. Een goed testament, vaak in combinatie met een samenlevingsovereenkomst, biedt de oplossing. Tijdens besprekingen met samenwoners die een huis willen kopen komen we zelfs regelmatig tot het advies om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dat laatste is een officiële relatie via de gemeente en is dus iets anders dan samenwonen met een samenlevingsovereenkomst.

Testamenten

Ook als je getrouwd bent of geregistreerd partner bent van elkaar, blijft het van belang om goede testamenten te maken. Weliswaar ben je dan op grond van de wet elkaars erfgenamen en komt de eigendom van het gezamenlijke huis bij het overlijden van de ene partner dan niet meer bij de schoonfamilie. Maar bij vlak na elkaar overlijden verschuift het gehele vermogen naar de familie van de langstlevende van de beide partners. Immers, bij het overlijden van de ene partner erft de andere alles en bij het vlak daarna overlijden van de andere wordt diens familie erfgenaam. De familie van de partner die als eerste kwam te overlijden erft dan dus helemaal niets. Ook dat vindt men vaak onrechtvaardig. Wanneer er geen kinderen zijn wordt vaak besloten om in het testament te regelen dat beide families erfgenaam zijn.

Tradities

De juridische en financiële kanten van een relatie zijn belangrijk, maar vaak zie ik toch dat gevoel, romantiek of traditie uiteindelijk de doorslag geven. ‘Dat is mijn echtgenoot’ of ‘bij ons thuis’ klinkt nu eenmaal heel vertrouwd. Soms kiest men alleen daarom al voor een huwelijk of samenwoon-relatie.

Eigen keuzes

Kortom, iedereen maakt zijn eigen keuzes. En dat is maar goed ook. Maar wat een koppel ook besluit: ik ben blij als ik een bijdrage kan leveren om het zo optimaal mogelijk voor hen te regelen. Ook voor situaties waar men zelf niet aan heeft gedacht. Daar kunnen wij iets toevoegen door ook die situaties te bespreken en daarvoor iets te regelen. Want een juridisch goed geregelde relatie, daar heb je een leven lang plezier van.

John Roozeboom

Notaris Caminada Notarissen

Bonita Verberne - Casemanager bij Hypotheek Visie: John is notaris bij Caminada Notarissen en helpt mensen bij het maken van de juiste juridische keuzes bij het kopen van een woning.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel