Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Er komt veel bij kijken wanneer je besluit om uit elkaar te gaan. Hoewel er bij scheiden voornamelijk wordt gedacht aan zaken zoals wie er in het huis blijft wonen, moet er óók worden gedacht aan wat er met de hypotheek gaat gebeuren.
Laatst gewijzigd
donderdag 8 augustus 2024
In de meeste gevallen betalen beide partners mee aan de hypotheek van de woning. Wanneer je uit elkaar gaat, valt er dus zeer waarschijnlijk een partij weg die de hypotheek meebetaalde. In de praktijk gebeurt het vaak dat dan een van de partners in de woning blijft wonen en de andere partner een andere woning gaat kopen. Wanneer je in de woning blijft wonen zal je de bestaande hypotheek, inclusief misschien de lage rente, blijven houden. Wanneer je de woning gaat verlaten, zal je een nieuwe lening moeten sluiten waarbij de rente wellicht veel hoger is dan de rente van de voorheen gezamenlijk bewoonde woning.
Het kan ook zo zijn dat jullie na een scheiding allebei de woning moeten verlaten en dus beide een nieuwe woning gaan kopen. Stel dat voor de oude woning een hypotheekrente van 1,5 % werd betaald, en de actuele rente is nu 4,5 %. Wanneer jullie allebei een nieuwe woning gaan kopen betekent dit voor beiden een forse verhoging van de rente over de nieuwe hypotheek.
Soms is het mogelijk dat jullie beide, of één van jullie, het rentepercentage van de huidige woning mogen meenemen naar een gedeelte van de nieuwe lening die wordt afgesloten. Dit wordt de “meeneemregeling” genoemd.
Bij de ene bank mag maar een van de partners beroep doen op deze meeneemregeling, waardoor de andere partner een nieuwe hypotheek, tegen een hogere rente, moet afsluiten. Maar er zijn ook banken die het mogelijk maken dat beide partners kunnen profiteren van deze meeneemregeling. Dit verschilt dus per bank.
Er gaan al langere tijd geluiden rond dat de meeneemregeling eerlijker moet worden verdeeld voor koppels die gaan scheiden. Er zijn sommige geldverstrekkers die het toestaan om de meeneemregeling in tweeën te splitsen, zodat iedere partner bij de aankoop van een nieuwe woning een belangrijk rentevoordeel heeft, maar veruit de meeste banken staan deze oplossing niet toe.
Ongeacht hoe jullie de hypotheek na de scheiding gaan regelen, het is belangrijk om tijdig informatie in te winnen over hoe de scheiding financieel gezien het beste geregeld kan worden. De ervaren hypotheekadviseurs van Hypotheek Visie informeren je graag op een persoonlijke en begrijpelijke manier over de stappen die je in dit proces zal moeten nemen.
Wees dus ook in deze lastige situatie goed voorbereid door een afspraak te maken met een van onze professionals in een vrijblijvend gesprek.