sluiten
Home Actueel
Noodkreet van Hypotheek Visie Meppel aan gemeente: "Vul de pot van de starterslening!"
Nieuws

Noodkreet van Hypotheek Visie Meppel aan gemeente: "Vul de pot van de starterslening!"

Margreet Modderman, hypotheekexpert en eigenaar van Hypotheek Visie in Meppel, heeft een dringende oproep gedaan aan de raadsleden van de gemeente Meppel. In een brief benadrukt zij de urgentie van het beschikbaar hebben van een goed gefinancierde starterslening voor potentiële huiseigenaren in de gemeente.

Hypotheek Visie

maandag 28 augustus 2023

"Ik pleit voor budget op de begroting van 2024", schrijft Margreet. "Een groot deel van mijn klanten zijn mensen die voor het eerst van hun leven een woning willen kopen. Meestal hard werkende mensen met een goed inkomen. Helaas kom je alleen met een goed inkomen niet ver”. Op papier heeft gemeente Meppel een starterslening, maar de praktijk wijst vaak anders uit. De pot is namelijk bijna altijd leeg. “In 2023 heb ik 2 keer meegemaakt dat er beperkt budget beschikbaar was. Het voelt bijna als het winnen van een loterij. Dat zou eigenlijk niet moeten.”

  Impact studieschulden

  Sinds mei 2020 runt Modderman het hypotheekadvieskantoor. Nu de scholen weer zijn begonnen, denkt Modderman na over de impact die studieschulden hebben op het afsluiten van een hypotheek. "Doordat wij de studieschulden mee moeten nemen in onze berekeningen en de rentes zijn gestegen, valt er een grote doelgroep buiten de boot. En de oplossing zou een starterslening zijn.”

  Beperkt budget

  Margreet benadrukt het belang van beschikbaarheid en betrouwbaarheid. In 2023 heeft ze slechts twee keer meegemaakt dat er budget beschikbaar was. Daardoor voelt het voor Modderman bijna als het winnen van een loterij. “De laatste keer kan ik garanderen dat de aankoop niet was gelukt zonder de starterslening”, voegt ze hieraan toe. "Een voorbeeld: iemand kan op basis van zijn inkomen een hypotheek krijgen van €170.000. Met €30.000 starterslening kan er ineens voor €200.000 gekocht worden. Nog steeds een uitdaging maar niet meer onmogelijk."

  Ze moedigt de raadsleden aan om te kijken naar omliggende gemeenten voor inspiratie: "Zo verstrekt de gemeente Steenwijkerland maximaal €55.000 en heeft de gemeente Zwartewaterland maximaal €40.000 met aanvullende voorwaarden."

  Groeiend kwaliteit toevoegen

  Ze roept de gemeente op om niet enkel te focussen op het bouwen van nieuwe woningen, maar ook financiële oplossingen te overwegen: "Groeiend kwaliteit toevoegen", haalt ze uit de programmabegroting van 2023 aan. "Niet groeien om het groeien, maar groeien om een leefbare gemeente te blijven."

  Met het aandragen van de starterslening als oplossing legt ze een link naar verduurzaming: "Wanneer potentiële kopers iets meer financiële armslag hebben door een starterslening, kan er ook budget gereserveerd worden om de aangekochte woning te verduurzamen. Twee vliegen in een klap."

  De volledige brief lezen? Bekijk hem hier!

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
  Meer actueel