sluiten
Home Actueel
Verhuisplannen? Eerst je huidige woning verkopen of niet?
Nieuws

Verhuisplannen? Eerst je huidige woning verkopen of niet?

Je huidige woning voldoet niet meer aan je wensen. Tijd voor een nieuwe stap. Terwijl je vol verwachting op zoek gaat naar een nieuwe woning, loop je snel tegen je droomhuis aan. Maar… je huidige woning is nog niet verkocht. Een kwart van de huisbezitters kiest voor het kopen van een huis voor de verkoop van hun eigen woning. Niet alleen vanwege de lage rente die gaat stijgen, maar ook vanwege de stijgende woningprijzen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Vergelijk de mogelijkheden.

Hypotheek Visie

vrijdag 2 juni 2017

Kopen voor de verkoop van je huidige woning

Dubbele woonlasten

Wanneer je graag je droomhuis koopt voordat anderen dat doen, kun je ervoor kiezen te kopen voordat je huidige woning verkocht is. Dit betekent dubbele woonlasten. Verdiep je daarom, voor het nemen van een overhaaste beslissing, in je financiële situatie. Ben je in staat om dubbele woonlasten te dragen? En voor welke periode zou je het hoofd boven water kunnen houden? Verrassend genoeg zien velen dubbele woonlasten niet als een groot risico, omdat ze verwachten dat hun huidige woning snel verkocht zal worden. Maar zoek voor de zekerheid wel uit hoeveel tijd je hebt.

Overbruggingshypotheek

Voor mensen die kiezen voor hun droomhuis en daarbij niet zeker zijn van het precieze bedrag, waarvoor ze hun huidige huis verkopen, is er de overbruggingshypotheek. Deze hypotheek sluit je af naast je bestaande hypotheek en bedraagt het bedrag van de verwachte overwaarde van je woning. Zodra het huis verkocht is, los je deze hypotheek af met de overwaarde. Over deze overbruggingshypotheek betaal je rente. Houd dus goed in de gaten of deze kosten te overzien zijn.

Kopen na de verkoop van je huidige woning

Inzicht in opbrengst huidige woning

Een nieuw huis kopen na het verkopen van je huidige woning lijkt in veel gevallen een verstandige beslissing. Door je huis eerst te verkopen, weet je precies wat je te besteden hebt voor een volgende stap. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Tussenoplossing nodig?

Als je huis verkocht wordt, kan het zijn dat de nieuwe bewoners snel in de woning willen trekken. Op dit moment is het nodig een tussenoplossing te zoeken, totdat je een nieuw droomhuis op het oog hebt. Dit betekent niet één maar twee keer verhuizen. Zet de mogelijkheden op papier. Wil je huren? Of liever niet?

Huidige cijfers

Ondanks de mogelijke dubbele kosten kiest 26 procent van de Nederlandse huisbezitters toch voor hun droomhuis terwijl hun huidige woning nog niet verkocht is. Tenminste zij zouden dit aandurven, blijkt uit onderzoek. Dit heeft onder andere te maken met de stijgende hypotheekrente. Ook de stijgende huurprijs is hierbij van invloed. Vooral jongeren laten zich hierdoor beïnvloeden. Vaak is het aanbod in hun prijsklasse beperkt. Zij zijn tevens sneller geneigd om meer risico te nemen. Naarmate de leeftijd stijgt maken mensen zich meer zorgen over dubbele woonlasten. Waar zou jij voor kiezen? Laat je goed informeren door een adviseur over wat mogelijk is in jouw situatie.

Maak nu een afspraak >

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel