sluiten
Home Actueel
WOZ-waarde: de zin en onzin van bezwaar maken
Blog

WOZ-waarde: de zin en onzin van bezwaar maken

Ruim acht miljoen woningen worden jaarlijks getaxeerd om de WOZ-waarde te bepalen. Dit doen gemeenten door woningen te vergelijken met onlangs verkochte woningen. Als de waarde van een woning volgens jou niet goed is geschat, kan je bezwaar maken. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Laatst gewijzigd

woensdag 5 juli 2023

    Wat is de WOZ-waarde en het nut van bezwaar maken?

    De WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Alle onroerende zaken worden jaarlijks onderzocht en op waarde geschat. De WOZ-waarde wordt gebruikt om heffingen en belastingen te bepalen. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een rol bij het inschatten van een passende koop-en verkoopprijs. 

    De Waarderingskamer – het orgaan dat toezicht houdt op taxaties van gemeenten -constateerde dat in het voorjaar van 2023 bijna 600.000 mensen bezwaar maakten. Bezwaar aantekenen houdt in dat je de gemeente aangeeft waarom je het niet eens bent met de toegekende waarde. De gemeente beslist vervolgens of dit gegrond is. Als gehoor gegeven wordt aan het bezwaar, heeft dit een positieve invloed op de hoogte van belastingen en heffingen binnen een huishouden. Let wel: bezwaar maken is geen manier om kosten te verlagen, zonder dat je daarvoor sterke argumenten hebt. Elk bezwaar wordt nauwkeurig onderzocht.

    De WOZ-waarde door de jaren heen

    Bijna drie keer zoveel mensen maakten bezwaar tegen de WOZ-waarde in het voorjaar van 2023 in vergelijking met voorgaande jaren. Dit komt omdat de WOZ-waarde altijd gebaseerd is op de cijfers van het jaar ervoor. Om de WOZ-waarde voor 2023 te bepalen, keken gemeenten dus naar de verkoopprijzen op 1 januari 2022. In die periode spraken we van een rooskleurige huizenmarkt, wat invloed heeft op de woningwaarden. Om die reden was de WOZ-waarde van woningen gemiddeld 17% hoger dan een jaar eerder.

    Dat zoveel meer huishoudens bezwaar maakten is dus een logisch gevolg van de sterk gestegen WOZ-waarde. In 2001 zagen we eenzelfde trend. De WOZ-waardes stegen toen met 50%, wat leidde tot meer bezwaren dat jaar. Eveneens opvallend is dat meer mensen dit jaar niet zelf bezwaar maakten, maar hiervoor een bedrijf inschakelden. 

    Verwachtingen WOZ-waarde 2024

    De WOZ-waarde in 2024 is gebaseerd op de huizenprijzen op 1 januari 2023. De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde van 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger ligt dan de waardes van dit jaar. Ook weten we dat er gewerkt wordt aan een uitgebreider taxatieverslag, dat in 2025 geïntroduceerd zou moeten worden, en dat de mening heerst dat contact met bewoners onderdeel zou moeten worden van de WOZ-taxatie. Welke voorstellen doorgang krijgen en hoeveel bezwaren in 2023 goedgekeurd worden, zal later blijken. Gemeenten hebben tot eind dit jaar om de bezwaren te beoordelen.

    Informatie over hypotheek en WOZ-waarde

    Als je gaat verhuizen of een eerste woning koopt, krijg je vroeg of laat te maken met de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is niet precies hetzelfde als de marktwaarde. Beide waarden worden op een andere manier berekend. Het verschil duiden? Een hypotheekadviseur informeert je over en ondersteunt je bij uiteenlopende financiële zaken, zodat je hypotheek perfect bij je past! Maak een afspraak.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    zonder risico van financiering Nieuws Risico bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering bieden huis woning bod Blog Bieden op droomwoning: enkele tips
    Meer actueel