sluiten
Home
Maximale hypotheek in 2022: dit kan je verwachten

Maximale hypotheek in 2022: dit kan je verwachten

Wat is je maximale hypotheek in 2022? Kun je meer lenen dan nu? Hoeveel hypotheek je kunt krijgen is afhankelijk van je inkomen en de waarde van de woning. Inmiddels zijn de nieuwe hypotheeknormen voor 2022 bekend. Of dit betekent dat je volgend jaar meer kunt lenen is afhankelijk van je persoonlijk situatie. Naast de nieuwe financieringsnormen zijn er nog een aantal veranderingen die er volgend jaar plaats vinden. We zetten alles even voor je op een rijtje. 

Hypotheeknormen

De hypotheeknormen die jaarlijks door het Nibud worden vastgesteld, bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen. Bij het vaststellen van die normen kijkt het Nibud naar prijswijzigingen en fiscale veranderingen. Het lijkt er op dat wie volgende jaar meer gaat verdienen ook een hogere hypotheek kan krijgen. Blijf je inkomen gelijk, dan is de kans aanwezig dat je juist minder kunt lenen. Dit komt door de gestegen inflatie.

hypotheeknormenStijging NHG-grens naar € 355.000

Volgende jaar stijgt de NHG-grens naar € 355.000. Dit jaar kun je nog een huis kopen van € 325.000 met NHG. Deze verhoging is het gevolg van de stijging van de gemiddelde huizenprijzen. Een huis kopen met NHG heeft veel voordelen. Als je je baan kwijt raakt of bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt kan NHG je helpen met het afbetalen van de restschuld. En daarnaast is het rentetarief met NHG vaak lager. Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren dan ligt grens hoger, namelijk € 376.300 (nu € 344.500).

Minder hypotheek bij private lease

Het hebben van een private lease auto heeft invloed op je maximale hypotheek. Je kunt dan minder lenen. Nu wordt het contractbedrag van de private leaseauto voor 65% geregistreerd. Vanaf 1 april 2022 is dat 100%. Lease je een auto privé dan gaat dit bij het berekenen van je maximale hypotheek dus zwaarder meewegen.

Hypotheekadvies op maat

Ben jij van plan om een huis te kopen in 2022? Wij geven je graag een vrijblijvend advies op maat. Benieuwd wat je zou kunnen lenen? Onze hypotheekadviseurs zetten alle mogelijkheden voor je op een rij zodat jij goed voorbereid op huizenjacht kan.

Hypotheek Visie gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren