Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Gaan flexwoningen een oplossing voor de krappe huizenmarkt worden? Uit recent onderzoek onder 750 woningzoekers van 20 tot 43 jaar blijkt dat een derde van hen interesse heeft in een flexwoning. Om flexwoningen financieel aantrekkelijker te maken, overweegt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in de toekomst een garantiestelling voor dit type woningen te introduceren.
Hypotheek Visie
donderdag 3 oktober 2024
De groeiende interesse in flexwoningen heeft grotendeels te maken met de krapte op de woningmarkt. Flexwoningen zijn compacte, flexibele woningen die snel huisvesting kunnen bieden. Vaak worden ze in fabrieken geproduceerd en tijdelijk geplaatst op een locatie, wat verplaatsing en hergebruik eenvoudig maakt. Ook is een flexwoning gemakkelijk te veranderen. Denk aan het splitsen of stapelen van de woning.
Niet alleen de flexibiliteit, maar ook de lagere kosten van deze woningen spreken veel woningzoekers aan, vooral in een overspannen woningmarkt. Door de beperkte omvang en de tijdelijke woonperiode zijn de kosten doorgaans lager dan die van reguliere huur- of koopwoningen. Voor veel starters is een flexwoning dan ook een toegankelijke manier om de woningmarkt te betreden.
De NHG wil de opties voor financiële ondersteuning van flexwoningen gaan onderzoeken met behulp van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, diverse gemeentes, woningcorporaties en geldverstrekkers. De hoop is dat flexwoningen op tijdelijke locaties een deel van het woningtekort in Nederland kunnen opvangen.
Hoewel de interesse in flexwoningen toeneemt, stuit het idee van een NHG voor flexwoningen ook op kritiek. Een belangrijk aandachtspunt is het financiële risico. Niet alleen heeft een flexwoning door het tijdelijke karakter minder financiële zekerheid voor de geldverstrekker, ook is het nog maar de vraag of flexwoningen daadwerkelijk betaalbaar zijn voor starters. Ook een flexwoning kost namelijk behoorlijk wat geld, rond de € 180.000 gemiddeld. Dit is voor veel starters nog steeds een flinke investering.
Daarnaast wordt getwijfeld aan de rendabiliteit van deze woningen. Als een flexwoning bijvoorbeeld tien jaar op één locatie blijft staan, is de vraag of de investering voldoende kan worden terugverdiend wanneer de woning daarna naar een nieuwe plek wordt verplaatst.