sluiten
Home Actueel
Samenwonen met iemand anders dan een partner: wat zijn de mogelijkheden?
Blog

Samenwonen met iemand anders dan een partner: wat zijn de mogelijkheden?

De woningmarkt is momenteel bijzonder uitdagend. Hypotheekrentes zijn gestegen en de huizenprijzen blijven hoog. Zelfs met een modaal inkomen en een gezonde financiële situatie, kan het voor veel mensen moeilijk zijn om zelfstandig, of zelfs samen met een partner, een huis te kopen. Maar gelukkig zijn er verschillende alternatieve woonvormen die je kunt overwegen. We zetten vier voorbeelden voor je op een rij.

Laatst gewijzigd

donderdag 12 september 2024

Samenwonen met iemand anders dan een partner

    Een hypotheek met vrienden

    Het kopen van een huis met vrienden houdt in dat je samen met een of meerdere vrienden een hypotheek afsluit om gezamenlijk een woning te kopen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn, omdat je de kosten van de aankoop en het onderhoud van de woning kunt delen. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens heel gezellig!  

    Natuurlijk zijn er ook wat ingewikkelde zaken. Het kan bijvoorbeeld complex zijn om afspraken te maken. Daarnaast is er het juridische aspect van gezamenlijk eigendom. Stel bijvoorbeeld dat een van de vrienden wil verhuizen of zijn aandeel wil verkopen, dan moet duidelijk zijn hoe dit wordt afgehandeld. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken over wie welk deel van de kosten draagt en hoe de eigendomsverhoudingen liggen.

    Een hypotheek met de hulp van een familielid

    Een familielid kan je ook helpen met de aankoop van een huis door (een deel van) het huis te financieren. Dit kan bijvoorbeeld door een lening of een schenking. Dit helpt in de praktijk enorm om de drempel te verlagen tot het kopen van een woning.  

    Het grootste voordeel is de financiële steun, waardoor je makkelijker een woning kunt kopen. Echter, er kunnen fiscale gevolgen zijn, zoals schenkbelasting, die goed overwogen moeten worden. Verder kan de complexiteit van de leningsovereenkomst en de voorwaarden daarvan leiden tot onduidelijkheden en juridische complicaties. Het is belangrijk om deze constructies goed vast te leggen om zo problemen te voorkomen.  

    Een financieel adviseur kan helpen bij het structureren van de financiering. Daarnaast kan Hypotheek Visie je ook begeleiden in het proces. Meer weten? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend gesprek via het onderstaande formulier.

    Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

    Een huis kopen op een stuk grond

    Het kopen van een Tiny House of een andere woonvorm op een stuk grond, kan een betaalbare manier zijn om aan een eigen woning te komen. Deze woonvormen zijn vaak goedkoper dan traditionele huizen en kunnen bovendien een duurzame en minimalistische levensstijl bevorderen.   

    Een groot voordeel zijn de lagere kosten voor zowel de bouw als het onderhoud. Daarnaast biedt het vaak meer vrijheid in de indeling en het ontwerp van de woning. Je kunt je creativiteit helemaal z’n beloop laten in een Tiny House. Maar houd er rekening mee dat gemeentes moeilijk kunnen doen over vergunningen en bestemmingsplannen, wat de bouw en het bewonen van dergelijke woningen kan bemoeilijken. Het is dus essentieel om vooraf goed te informeren naar de regelgeving en de mogelijke obstakels bij de gemeente.  

    Huurkoopconstructies

    In een huurkoopconstructie betaal je huur met de optie om de woning later te kopen. Een deel van de huur wordt gezien als een aanbetaling voor een toekomstige aankoop van de woning. Dit kan een goede optie zijn voor mensen die nu nog niet in staat zijn om een hypotheek te krijgen, maar wel op termijn een woning willen kopen.  

    Het grootste voordeel van huurkoop is dat je al in de woning kunt wonen terwijl je spaart voor de uiteindelijke aankoop. Maar het is wel belangrijk om goed op de voorwaarden te letten en zeker te weten dat je aan het einde van de huurperiode in staat bent de woning te kopen. Anders loop je het risico de betaalde huur en de optie tot koop kwijt te raken.  

    Een financieel adviseur kan je helpen bij het beoordelen van alternatieve koopvormen en zorgen dat dit in goede banen wordt geleid. Zo kun je goed voorbereid aan dit traject beginnen en de juiste stappen zetten om uiteindelijk eigenaar van de woning te worden.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Blog Samenwonen? Zo kun je aan de slag! Risico opslag hypotheek Blog Bespaarmogelijkheden: check je risico-opslag! Koopmogelijkheden starters Nieuws Koopmogelijkheden voor starters stijgen door het NFBK
    Meer actueel