sluiten
Home Actueel
Samenwonen? Zo kun je aan de slag!
Blog

Samenwonen? Zo kun je aan de slag!

Je hebt de knoop doorgehakt, je wil samen een woning gaan kopen. De koop van een woning kun je op verschillende manieren aanvliegen. Je kunt bijvoorbeeld samen een nieuwe woning kopen, je kunt in het huis van je partner intrekken of vice versa. Hoe dan ook zijn er verschillende stappen die je moet ondernemen. We leggen aan je uit waar je aan moet denken.  

Laatst gewijzigd

donderdag 23 mei 2024

    Bepalen waar je wilt gaan wonen 

    Je kunt samen in een nieuw/ander huis gaan wonen  

    De meeste mensen gaan op zoek naar een nieuwe woning wanneer ze gaan samenwonen. Bij het ‘shoppen’ naar een nieuwe woning weet je zeker dat de woning voldoet aan alle woonwensen. 

    Als je klaar bent om samen een nieuw huis te gaan kopen, kun je de volgende stappen volgen; 

    • Het is verstandig om éérst je maximale hypotheek te (laten) berekenen. Een globale berekening vind je hier. Een hypotheekadviseur kan een nauwkeurige berekening maken. 

    • Vervolgens ga je aan de slag om de wensen voor je nieuwe huis uit te tekenen. Onze aankoopbegeleiders kunnen je daar bij helpen. Voor meer informatie, kijk hier.

    Wanneer je hier mee bent gestart, ben je goed onderweg in de zoektocht naar een nieuw huis. Wil je meer weten? Bekijk ons stappenplan eerste huis kopen hier.  

    Je kunt samen in de bestaande woning van jou of je partner gaan wonen 

    Wanneer je samen in de (koop)woning gaat wonen waar jij of je partner al woont en een hypotheek heeft lopen, kun je jou of je partner bij laten schrijven bij de hypotheek. Over het algemeen zal de geldverstrekker hier niet al te veel problemen mee hebben. Toch is het goed om deze situatie voor te leggen aan je financieel adviseur. Wellicht is dit namelijk niet de beste oplossing voor jullie, of is het bijvoorbeeld beter om samen een nieuwe hypotheek aan te gaan. 

    Je kunt samen een huurwoning uitponden 

    De afgelopen jaren is het verhuren van een woning steeds minder aantrekkelijk geworden. Om die reden zijn er vastgoedbeleggers die van hun panden af willen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die momenteel in een huurwoning wonen, die graag over zouden willen gaan naar een koopwoning. 

    Bij uitponden koopt een (bestaande) huurder het huurhuis waar hij/zij in woont van de vastgoedeigenaar over. Dit komt steeds vaker voor en kan in veel gevallen een win-win situatie voor beide partijen zijn. 

    Neem hierover altijd contact op met een hypotheekadviseur. Zo vergroot je je kans op slagen en weet je zeker dat je de woonlasten kunt dragen. 

    Heb je een huis op het oog? Mooi! Dan kun je je hypotheek op een aantal manieren aanvliegen. 

    Jullie dragen samen de hypotheek 

    Wanneer jullie samen de hypotheek dragen, zijn jullie samen verantwoordelijk voor je deel van de hypotheek en ben je samen ook eigenaar van de woning. Dit betekent ook dat jullie beiden aansprakelijk zijn voor de hypotheek. 

    Jij of je partner draagt de hypotheek zelf 

    In sommige situaties kan het fijner zijn als de hypotheek wordt gedragen door ofwel jou, ofwel je partner. Bijvoorbeeld als er sprake is van vermogensongelijkheid, maar er zijn ook andere situaties denkbaar. Maar dit neemt ook risico’s met zich mee. Laat je daarom altijd adviseren door een financieel adviseur, ook als je de persoon bent die de hypotheeklast niet gaat dragen.  

    Afspraak maken? Vul onderstaand formulier in.

    Deel deze pagina:

    Meer actueel

    Blog Samenwonen met mijn Valentijn Blog Een eerste huis kopen doe je zo! Blog Je huis verkopen doe je zo!
    Meer actueel