Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
Er kunnen zich veel situaties voordoen waarin het aantrekkelijk kan zijn om (tijdelijk) je woning te verhuren. Als je een lange reis gaat maken bijvoorbeeld, of wanneer je om een andere reden tijdelijk niet in je woning kan of wil wonen. Maar er zijn wel veel regels gemoeid met het verhuren van een woning. Je koopwoning verhuren zonder de juiste voorwaarden brengt daarom ook risico’s met zich mee.
Hypotheek Visie
donderdag 25 april 2024
Wanneer je voor je huis een hypotheek hebt afgesloten dien je eerst toestemming aan je hypotheekverstrekker te vragen om het huis te verhuren. Dit is belangrijk omdat de woningwaarde voor de hypotheekverstrekker hetzelfde moet blijven, de woning dient immers als onderpand voor de hypotheek. Aangezien een verhuurde woning in het algemeen vaak minder woningwaarde heeft dan een niet-verhuurde woning is het belangrijk dat de hypotheekverstrekker eerst toestemming geeft voordat de woning verhuurd wordt.
Er zijn factoren waar de hypotheekverstrekker in veel gevallen rekening mee houdt wanneer overwogen wordt of de woning verhuurd mag worden.
De hypotheekverstrekker gaat eerder akkoord met het tijdelijk verhuren van de woning dan met het verhuren voor onbepaalde tijd van de woning. Dit komt doordat de woningwaarde bij tijdelijk verhuur minder daalt dan wanneer de woning voor onbepaalde tijd zal worden verhuurd.
Wanneer er in het hypotheekcontract is opgenomen dat de woning, indien gewenst, verhuurd mag worden. In dit geval hoeft er niet nogmaals toestemming gevraagd te worden.
De hoogte van het nog af te betalen hypotheekbedrag. Veel hypotheekverstrekkers keuren een verhuuraanvraag sneller goed wanneer er al een groot gedeelte van de hypotheek is afbetaald.
Het wordt afgeraden om je koopwoning “stiekem” te verhuren. Banken die hierachter komen mogen je op grond hiervan in het interne, en in het ergste geval, in het externe verwijzigingsregister zetten.
Hoewel het volgens de wet is toegestaan om je woning te verhuren is dit toch niet in iedere situatie mogelijk. Wanneer je bijvoorbeeld een appartement wilt verhuren, hebben woningeigenaren in veel gevallen te maken met de Vereniging van Eigenaars (VvE). In de statuten van de VvE kan een verhuurverbod zijn opgenomen, waardoor je toestemming van hen dient te krijgen voordat je je woning mag verhuren. Wel is het zo dat juristen er nog niet over uit zijn of dit verhuurverbod wettelijk gezien mag. Daarom kun je altijd een rechtbank laten beslissen of je je appartement wél mag verhuren terwijl de VvE hierop tegen is.
Tot slot is het in jouw belang dat je de verzekeringsmaatschappij van je inboedel inlicht over het verhuur. Indien je dit niet doet is de schade die de huurder maakt voor jouw rekening.