sluiten
Home Actueel
Hypotheekmarkt in januari stabiel, korte rentevaste periode in trek
Nieuws

Hypotheekmarkt in januari stabiel, korte rentevaste periode in trek

Het aantal woningtransacties neemt af en de hypotheekrente stijgt. Deze twee pijlers oefenen invloed uit op de hypotheekmarkt. In vergelijking met vorig jaar zien we grote verschillen in het aantal hypotheekaanvragen, in vergelijking met de afgelopen maanden blijven de cijfers stabiel. Zo zat de hypotheekmarkt in januari 2023 in elkaar:

Hypotheek Visie

vrijdag 10 februari 2023

Vergelijkbaar aantal hypotheekaanvragen

De eerste maand van het voorgaande jaar was bij hypotheekverstrekkers een van de drukste maanden in jaren. Consumenten werden gewezen op een mogelijke rentestijging en besloten massaal hun hypotheek over te sluiten. De daling in het aantal hypotheekaanvragen is met name te zien bij doorstromers en starters. Deze laatste groep leende in januari 2023 6,9% minder dan in januari 2022.

Als we de hypotheekproductie vergelijken met een jaar eerder zijn er duidelijk minder hypotheekaanvragen gedaan. In vergelijking met de laatste maanden van 2022 is de hypotheekmarkt echter stabiel gebleven. In december 2022 werden er ruim 27.000 aanvragen gedaan, in januari 2023 waren dit er 25.705.

Hypotheeknemers kiezen vaker voor korte rentevaste periode

Voorheen was een rentevaste periode van minimaal 20 jaar gebruikelijk. Consumenten konden namelijk met een langere looptijd meer lenen. Dit heeft ermee te maken dat bij een hypotheek korter dan 10 jaar het maximale leenbedrag niet berekend wordt op basis van de dan actuele marktrente, maar op basis van de toetsrente van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toetsrente is 5% en verschilt dus niet veel van de huidige hypotheekrente. Hierdoor is een hypotheek met kortere looptijd aantrekkelijker geworden.

Hypotheek meenemen populairder

Met de oplopende rente zien we dat meer hypotheeknemers hun hypotheek meenemen als ze gaan verhuizen. In januari vorig jaar werd dit nauwelijks gedaan. Vorige maand was 15% van alle aanvragen bij Hypotheek Data Netwerk een meeneemhypotheek. Een logisch gevolg van de oplopende hypotheekrente. De hypotheek meenemen, als deze een lagere rente heeft dan de marktrente, heeft vele voordelen: een betaalbare maandlast en bekende voorwaarden.

Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur

De rentestijging hoeft de droom voor een nieuwe woning dus niet in de weg te staan. Huizenkopers, die al een koophuis hebben, kunnen mogelijk hun rente meenemen. Voor tweeverdieners geldt: het tweede inkomen mag dit jaar volledig meegeteld worden. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur om jouw hypotheekmogelijkheden te bespreken.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Meer actueel