sluiten
Home Actueel
Marktontwikkeling: kleinste prijsstijging koopwoningen op jaarbasis in bijna negen jaar
Nieuws

Marktontwikkeling: kleinste prijsstijging koopwoningen op jaarbasis in bijna negen jaar

Maandelijks onderzoekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hoe het gesteld is met de huizenprijzen. Daaruit blijkt dat in januari dit jaar de huizenprijzen iets gestegen zijn ten opzichte van december 2022. Op jaarbasis is er echter sprake van de kleinste prijsstijging in de afgelopen negen jaar. 

*tekst gaat verder onder afbeelding

Hypotheek Visie

vrijdag 24 februari 2023

Huizenprijzen: bestaande koopwoningen 1,5% duurder

Vanaf augustus 2022 zien we dat de prijsindex van bestaande koopwoningen daalt. Dit houdt in dat de vaart waarmee de prijzen stegen af is genomen. Geleidelijk. Nu constateert het CBS een omgekeerde beweging, namelijk een kleine prijsstijging van 1,5% ten opzichte van de huizenprijzen in december 2022. Het gaat hier om een maandelijkse meting. Daarmee komt de gemiddelde verkoopprijs in januari op €424.681.

Kleinste prijsstijging in jaren

Dat de maandelijkse meting wijst op een minimale stijging zegt niets over de veranderingen op jaarbasis. De huizenmarkt kreeg in 2021 en het eerste half jaar van 2022 te maken met flinke prijsveranderingen. We spraken van een intens stijgende trend, die werd gestuurd door de lage rentes en het woningtekort. De huizenprijzen stegen bijvoorbeeld met 21,1% in januari 2022 ten opzichte van een jaar eerder. Nu spreken we van een prijsstijging van 1,5% ten opzichte van vorig jaar. Dat is de kleinste prijsstijging op jaarbasis in bijna 9 jaar en vertelt ons dat de ergste prijsstijgingen achter ons liggen.

Huis kopen: is dit een goed moment?

Het afvlakken van de prijsstijging hangt samen met de oplopende hypotheekrente en het dalende aantal woningtransacties. De grootste druk is daarmee van de ketel. Dat kan in je voordeel werken als je momenteel graag wilt verhuizen. 

Of het in jouw situatie een goed moment is om te kopen? Dat hangt van je financiële situatie af. Meerdere zaken spelen een rol. Wat we wel weten: er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Maak een afspraak bij een hypotheekadviseur en ontdek jouw mogelijkheden.

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel