Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
De Nederlandse woningmarkt zal een opmerkelijke verandering ondergaan. Een nieuwe wetgeving stelt huiszoekers namelijk in staat een hogere hypotheek te krijgen wanneer het huis een groener energielabel heeft. Deze voorgenomen maatregel zal waarschijnlijk per 1 januari 2024 ingaan.
Hoewel de wetgeving veel voordelen bevat zijn er ook nadelen. Door de nieuwe wetgeving kan er vanaf 2024 bijvoorbeeld minder geleend worden voor woningen met energielabel D en lager. Ben je benieuwd welke voor- en nadelen de nieuwe wetgeving heeft voor jouw specifieke woonsituatie? Maak dan een afspraak met een Hypotheek Visie adviseur uit jouw regio. Zij beschikken over de expertise om je grondig te kunnen informeren over de voor- en nadelen van deze wetgeving in combinatie met jouw specifieke woonsituatie.
Hypotheek Visie
dinsdag 24 oktober 2023
Onder de nieuwe wetgeving zijn hypotheken niet langer uitsluitend afhankelijk van de woningwaarde en het inkomen van de aanvrager. Hoe energiezuinig de woning is speelt in deze maatregel óók een rol in het bepalen van de maximale hypotheek.
Huizen met energielabel A kunnen, in combinatie met het inkomen van de aanvrager, in aanmerking komen voor aanzienlijk hogere hypotheken dan huizen met lagere energielabels. Bijvoorbeeld: een A+ woning die je met je inkomen in 2023 net niet kon kopen zal door deze voorgenomen maatregel per 1 januari 2024 wél te betalen zijn. De gedachte hierachter is dat huiseigenaren die investeren in energie-efficiënte upgrades niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook kunnen genieten van lagere energiekosten. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker een grotere hypotheeklast dragen.
De wetgeving is een reactie op de groeiende bezorgdheid over klimaatverandering en de dringende noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen. Huizen met een hoger energielabel zijn over het algemeen energiezuiniger en hebben een kleinere impact op het milieu. Door huiseigenaren aan te moedigen om energie-efficiënte upgrades aan hun woningen uit te voeren, wordt de weg vrijgemaakt voor een groenere en duurzamere toekomst. De nieuwe wetgeving draagt ook bij aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Door het stimuleren van energie-efficiëntie wordt de overgang naar hernieuwbare energiebronnen versneld. Bovendien kan deze wetgeving een positieve invloed hebben op de bouwsector. Veel huiseigenaren kunnen hierdoor namelijk investeringen gaan doen in verbeteringen aan hun woningen.
Deze nieuwe wetgeving biedt veel voordelen voor huiseigenaren. Ten eerste zullen veel huiseigenaren profiteren van lagere energierekeningen dankzij de investeringen in energie-efficiënte upgrades. Verder krijgen huiseigenaren hierdoor de mogelijkheid om een groter huis te kopen of de woning die zij momenteel al hebben te gaan verbouwen, wat het wooncomfort vergroot. Bovendien kunnen deze initiatieven de waarde van het huis verhogen, omdat energiezuinige woningen door de stijgende vraag naar duurzaamheid steeds vaker in trek zijn bij kopers.
Toch is er ook twijfel of de nieuwe wetgeving wel écht voor energiebesparende voorzieningen gaat zorgen. Onder de nieuwe wetgeving blijft het totale leenbedrag dat je nodig hebt hetzelfde als voorheen, maar sommige kosten worden niet meer meegeteld bij het bepalen van de leencapaciteit. Hierdoor kun je onder de nieuwe wetgeving wel met een hogere maximale leencapaciteit eindigen, maar de kosten blijven hetzelfde. Die moet je als klant toch maandelijks blijven betalen. Laat je dus goed voorlichten over hoe je juist lagere maandlasten kunt bereiken.
Verder vragen veel mensen zich af of de hypotheken van huizen met lage energielabels door de wetgeving minder aantrekkelijk zullen worden voor mensen met lagere inkomens. Het is belangrijk dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat deze groepen niet worden buitengesloten. Ook huiseigenaren van woningen met een laag energielabel moeten de urgentie voelen om hun huizen te verduurzamen.