sluiten
Home Actueel
Starters weinig keuze op de woningmarkt: wat is er wel mogelijk?
Nieuws

Starters weinig keuze op de woningmarkt: wat is er wel mogelijk?

Woningtaxatiebedrijf Calcasa bracht naar aanleiding van de cijfers van het vierde kwartaal van 2022 een onderzoeksrapport uit. Wat blijkt? Starters krijgen op de woningmarkt moeilijk voet aan de grond. Hypotheek Visie kijkt daar niet raar van op. Als starter verdien je niet op de top van je kunnen. De gestegen huizenprijzen en hypotheekrente maken het eveneens niet makkelijker. Toch zeggen wij altijd: het is net de liefde, je hebt maar één stulpje nodig.

Lees hieronder verder:

Hypotheek Visie

vrijdag 17 februari 2023

Starters woningmarkt Hypotheek Visie

  Regionale verschillen bieden ruimte aan starters

  Gemiddeld kunnen starters – woningkopers tussen de 25 en 35 jaar – ruim 3% van de koopwoningen in Nederland financieren. Dit heeft te maken met de maximale leencapaciteit van een starter en met het feit dat er vooral veel woningen bestaan met een waarde boven de €200.000. 

  In grote en populaire steden grijpen starters vaak mis. Dat is niet overal in het land zo. De regionale verschillen geven dit verhaal een positieve wending. In Friesland, Groningen, Zeeland en Limburg liggen de kansen voor starters hoger. Neem bijvoorbeeld Kerkrade, Terneuzen of Heerlen. Ruim 35% van de te koop staande huizen in Heerlen is betaalbaar voor starters. 

  Schenkingsvrijstelling in 2023

  Om de financiële verschillen tussen starters te verkleinen heeft de overheid de schenkingsvrijstelling teruggeschroefd. Vorig jaar was een schenking tot €106.671 vrij van belasting. Dit jaar is dat een bedrag van €27.231. Een stuk lager, maar ook met een schenking van dit formaat krijgt een starter meer voet aan de grond. Met ruim 4% meer betaalbare woningen in het vizier is de kans op dat ene stulpje dichterbij. In 2024 wordt de jubelton volledig afgeschaft. 

  Samen een huis kopen

  Voor tweeverdieners is de markt zo somber niet. Met het gemiddelde inkomen van tweeverdieners – waarvan het hoofdinkomen van een persoon tussen de 25 en 35 jaar is – komt het CBS uit op een maximale hypotheek van ongeveer €360.000. Dat is goed voor het financieren van bijna 40% van de woningvoorraad in Nederland, wat neerkomt op 1,7 miljoen woningen.

  Geluk en financieel advies

  Zoals vaak gezegd wordt in de liefde: je hebt er maar één nodig waarmee het echt klikt. Zo werkt het ook op de huizenmarkt. Het aanbod is misschien summier, maar met een beetje geluk en goed financieel advies is de kans dat je tegen die ene woning aanloopt zo onmogelijk nog niet. Ben je opzoek naar een indicatie hoeveel hypotheek je ongeveer af kunt sluiten? Bekijk onze handige calculator hier. Voor uitgebreid en persoonlijk advies kun je een afspraak maken bij een financieel adviseur en kijk met hem of haar naar wat wél mogelijk is als starter. 

  Deel deze pagina:

  Meer actueel

  Nieuws Het kopen van een huis moet makkelijker kunnen voor starters maximale-hypotheek-2023 Nieuws Maximale hypotheek in 2023: iets meer lenen de belangrijkste voorstellen en plannen van prinsjesdag 2022 Nieuws Prinsjesdag: de plannen voor 2023
  Meer actueel