Woonsituatie
Hypotheek en rente
Hypotheek
In de toekomst zullen er naar verwachting 1 miljoen huizen in Nederland het risico lopen op funderingsproblemen, dit meldt Het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Volgens het KCAF steeg het afgelopen jaar het aantal meldingen van schade aan funderingen met 25%.
Hoe zorg je ervoor dat je de juiste woning vind? Onze ervaren Hypotheek Visie adviseurs kijken graag met je mee in een vrijblijvend gesprek. Vraag deze vandaag nog aan!
Hypotheek Visie
donderdag 25 januari 2024
Funderingsproblemen komen voornamelijk voor bij woningen die op een slinkende grondsoort zijn gebouwd. Vooral in de kleigebieden blijken de woningen extra kwetsbaar voor funderingsproblemen te zijn. De oudere huizen van voor 1970 die op kleigrond zijn gebouwd lopen vooral veel risico. Andere kwetsbare woningen zijn woningen die op houten palen staan. Zulke woningen zijn bijvoorbeeld veel in Amsterdam te vinden. Deze woningen worden kwetsbaar zodra de waterstand daalt. Volgens het KCAF zorgt een daling van de grond of houtrot in de houten palen voor grote risico’s op een verzakking van de fundering. Dit kan resulteren in ernstige woningschade.
De afgelopen jaren is het aantal meldingen over serieuze funderingsproblemen bij het funderingsloket van het KCAF sterk toegenomen. Het KCAF ontving in 2023 25% meer meldingen in vergelijking tot 2022. Als reden voor het aantal meldingen worden de droge zomers door de klimaatverandering gegeven.
Alhoewel woningeigenaren steeds sneller schade melden is er nog altijd een groot gedeelte van de woningeigenaren die funderingsschade niet melden. Dit komt mede doordat gebruikelijke woningverzekeringen geen vergoeding geven voor funderingsschade. Bij funderingsschade is de enige optie meestal herstel. Omdat de herstelkosten bij een fundering gemakkelijk kunnen oplopen tot € 50.000 of zelfs € 100.000 melden de meeste woningeigenaren de funderingsschade niet. Woningeigenaren lopen hierdoor het risico dat de schade steeds erger wordt. De woning kan uiteindelijk zelfs onbewoonbaar worden wanneer hier niets aan wordt gedaan. Tot slot kan ook de woningwaarde dalen door de funderingsschade. In maart 2024 wordt er naar verwachting een advies uitgebracht over de vraag of de overheid mee moet betalen aan het herstellen van funderingsschade.
Aankoopmakelaars zijn ervan op de hoogte in welke gebieden woningeigenaren het meeste risico op funderingsschade lopen. Wil je in de gebieden waar het risico op funderingsschade groter is toch een woning kopen? Dan kun je onderzoek doen naar de fundamenten van de woning die je op het oog hebt. Daarnaast kun je de kans op funderingsschade meenemen in het bedrag wat je bereid bent om voor de woning te betalen. De professionele adviseurs van Hypotheek Visie denken graag met je mee over wat de juiste stap is voor jouw persoonlijke situatie. Maak daarom vandaag nog een vrijblijvende afspraak.