sluiten
Home Actueel
Verhuisregeling: hypotheek meenemen naar volgende woning?
Blog

Verhuisregeling: hypotheek meenemen naar volgende woning?

De verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd, is het meenemen van je hypotheek als je een ander huis koopt. Dat betekent dus niet alleen je spullen pakken en verhuizen, maar ook je hypotheek. Dat kan nog wel eens voordelig zijn - vooral als de rente van je bestaande hypotheek laag is. Dit is de verhuisregeling in een notendop en waar je op moet letten:

Laatst gewijzigd

vrijdag 24 maart 2023

hypotheek meenemen verhuizen

Wel of geen nieuwe hypotheek afsluiten

Bij een nieuw huis hoort een nieuwe hypotheek gaat dus niet helemaal op. Praktisch gezien zijn er twee keuzes: of je kiest voor een geheel nieuwe hypotheek of je besluit je huidige hypotheek mee te nemen. Een nieuwe hypotheek is aantrekkelijk als de rentestanden laag zijn of je niet tevreden bent met de voorwaarden van je bestaande hypotheek. Andersom geldt: als de marktrente hoog is, en je leent nu tegen een lager rentetarief, dan is de verhuisregeling zo verkeerd nog niet.  

Hypotheek meenemen en financiële situatie

Als je besluit je ‘oude’ hypotheek mee te verhuizen is er geen garantie dat dit automatisch kan en de hypotheek precies hetzelfde blijft. Meeverhuizen wordt namelijk door de geldverstrekker als nieuwe aanvraag gezien. De bank toetst of het hypotheekbedrag nog wel matcht met jouw huidige inkomen alvorens je de hypotheek mag meenemen met hetzelfde rentetarief en de bijbehorende voorwaarden. 

De kans is daarnaast groot dat je een hoger hypotheekbedrag nodig hebt om de nieuwe woning te financieren. De meeste mensen stromen door naar een woning die duurder is dan de huidige woning. Als dat zo is, heb je een extra hypotheek nodig. Deze mag je - als je gebruikmaakt van de meeneemregeling – meestal enkel bij je huidige geldverstrekker afsluiten.

Verhuisregeling en geldverstrekkers

Bij de meeste geldverstrekkers is meeverhuizen geen probleem. Dit kan bij huisbanken als ABN AMRO, maar ook bij de wat minder bekende geldverstrekkers zoals Venn Hypotheken. Het verschilt echter wel per bank hoe zij omgaan met de verhuisregeling. Venn Hypotheken heeft bijvoorbeeld de voorwaarde dat de oude woning eerst verkocht moet worden voordat de nieuwe woning aangekocht mag worden. Andere geldverstrekkers hebben de regel dat de aanvraag voor de verhuisregeling binnen een bepaalde termijn gedaan moet worden. Het is dus wel degelijk van invloed hoe jouw geldverstrekker omgaat met deze regeling.

“De verhuisregeling omvat meer dan het meenemen van een gunstige rente. Het gaat ook over: mag ik de hypotheek meenemen als ik in tegenstelling tot mijn huidige woning nu een huis koop zonder NHG? Hoe werkt de regeling bij de uitkoop van een ex-partner? Binnen welke termijn moet de nieuwe hypotheek worden geregeld?” – Joris Snijders, Productmanager Hypotheek Visie

Hypotheekadvies van een financieel expert

Omdat er veel komt kijken bij de meeneemregeling is het in de arm nemen van een hypotheekadviseur geen overbodige luxe. Een financieel adviseur kent de rentetarieven en voorwaarden van diverse banken en berekent op basis daarvan welke optie het meest gunstig is in jouw financiële situatie. Hypotheek meenemen of een nieuwe afsluiten? Maak een afspraak bij een Hypotheek Visie vestiging. 

Deel deze pagina:

Meer actueel

Nieuws De visie van Hypotheek Visie: de verplichte annuïteitenhypotheek Nieuws Langere rentevaste periode populair Nieuws Nieuwe hypotheekaanbieders op de markt zorgen voor scherpe rente
Meer actueel